• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

ANNIKA LAPINTIE Kansanedustaja, varatuomari

  • Facebook
  • Twitter
  • Etusivu
  • Taustaa
  • Eduskuntatyö
  • Valokuvia

Mistä näitä aivopieruja tulee?

Perussuomalainen työministeri Jari Lindström haluaa nyt työttömät töihin ilman palkkaa, lomia, työterveyshuoltoa ja eläkkeen kertymistä. Tämä hallituksen uusin työllistämisidea on täyttä totta, eikä mikään aprillijuttu.

Vastaavia viritelmiä on menneessä maailmassa kuvattu muun muassa sanoilla pakkotyö ja orjuus. Ministeri Lindström on toki kiiruhtanut korjaamaan vertausta kertomalla, että ”kyse on siitä, että vapaaehtoisesti ihminen voi halutessaan tarjota työpanostaan ja mennä näyttämään osaamistaan”. Samalla ”yrittäjä pääsee katsomaan, onko tästä ihmisestä siihen.”

Työnäytteeksi nimetyllä työttömien hyväksikäytöllä luodaan Lindströmin mukaan työpaikkoja. Itse epäilen, että vaikutus on päinvastainen. Miksi ihmeessä yrittäjä palkkaisi enää työntekijöitä, kun heitä saa ilmaiseksikin? Kun kuukausien mittainen ilmaistyö päättyy, voi aina ottaa uuden ”vapaaehtoisen työpanoksen tarjoajan” sisään.

Todellisia työpaikkoja syntyy vain silloin, kun ihmisten ostovoimasta pidetään huolta. Työtä voidaan luoda esimerkiksi julkiselle sektorille järkevien investointien kautta, rakentamalla asuntoja ja korjaamalla homekouluja. Yrityksiä voidaan kannustaa työllistämiseen tukemalla ensimmäisen työntekijän palkkaamista.

Meillä on jo nyt koeajat, työharjoittelut ja työkokeilut, silppu- ja pätkätyöt, nollatuntisopimukset ja vastentahtoiset osa-aikatyöt. Valtava määrä ihmisiä tekee työtä palkalla, jolla ei tule toimeen. Emme todellakaan tarvitse enää uutta ilmaistyöntekijöiden luokkaa. Hallituksen on syytä palata temppuiluistaan perusasioiden ääreen: työstä kuuluu maksaa palkka.

Lue myös:

  • Puoliautomaattiaseet on kiellettävä lailla
  • Hyvinvointivaltion alennusmyynti estettävä
  • Jätevesiasetus ei puutu suurimpiin vesistöjen saastuttajiin
  • Ihmisoikeudet perustuslakivaliokunnan työssä

Reader Interactions

Comments

  1. Marko says

    15.04.2016 at 0:00

    Muistutan, että palkka on ihmisoikeus:

    IHMISOIKEUKSIEN YLEISMAAILMALLINEN JULISTUS

    23. artikla.
    1) Jokaisella on oikeus työhön, työpaikan vapaaseen valintaan, oikeudenmukaisiin ja tyydyttäviin työehtoihin sekä suojaan työttömyyttä vastaan.
    2) Jokaisella on oikeus ilman minkäänlaista syrjintää samaan palkkaan samasta työstä.
    3) Jokaisella työtä tekevällä on oikeus kohtuulliseen ja riittävään palkkaan, joka turvaa hänelle ja hänen perheelleen ihmisarvon mukaisen toimeentulon ja jota tarpeen vaatiessa täydentävät muut sosiaalisen suojelun keinot.
    4) Jokaisella on oikeus perustaa ammattiyhdistyksiä ja liittyä niihin etujensa puolustamiseksi.

  2. Markku says

    14.04.2016 at 20:20

    Hyvä, että Vasemmistoliitto on ottanut heti alkuu jyrkän kanna tähän orjatyöajatukseen.
    Ilmaista työtä on kahdenlaista: Takoot, talkoisiin mennään vapaehtoisesti ja kestävät määrätyn ajan.
    Jos työhpon on pakko mennä määrättyyn aikaan, ja tehtävä jonkun määräämä työ, ja työstä saa lähteä vasta kun luvataan kyse on orjatyöstä.
    Ihme, että eivät kytkeneet tähänkin työttömyyskortistojen puhdistusta.
    Työnantaja löytää, pitkäaikaistyöttömistäkin ammattitaitoisen työntekijä jos haluaa, eikä suunnittele ainoastaan vain palkkojen polkemista.

  3. työtön says

    14.04.2016 at 18:18

    Pitäisi laittaa ministereille ja kansanedustajille 3 kk:n koeaika niinkuin muillekin tavallisille ihmisille. Kyllä tyhnmyys taas loistaa pääpaikalla.

  4. Risto Huhtiniemi says

    14.04.2016 at 16:16

    Minusta on hyvä idea, että on mitä tahansa kotona makaamisen tilalle.
    Jos pääsee johonkin , mihin tahansa, olisi se monelle työttömälle todella ihanaa.
    Onkohan Lapintie itse ollut joskus työttömänä, kun torpedoi kaikki ehdotukset, esittämättä mitään asiallista tilalle muuta kuin härskin aivopierun.

  5. Kati says

    14.04.2016 at 13:13

    Joskus unohtuu, että sopimus on aina kahden osapuolen välillä tehty, ei koskaan yksipuolinen. Työsopimus mukaanlukien. Molemmat osapuolet sekä antavat että saavat. Kumpikaan ei ole toisen yläpuolella.

    Työntekijälle on aivan yhtä tärkeää saada tietää onko työnantajasta ”siihen”, eli tarjoamaan tälle tekijälle mielekästä ja merkityksellistä työtä sekä hyvät työolosuhteet. Ja sitten jos osaaminen ja tarpeet kohtaavat, sopimus voi syntyä.

    Miten olisi ”työnantajanäyttö”, jonka kautta potentiaaliset työnhakijat pääsisivät katsomaan, onko tästä ihmisestä hyväksi työnantajaksi?

    Velvollisuus on suuri myös työnantajalla, työntekijää kohtaan.

  6. Eräs Isä says

    14.04.2016 at 13:13

    Ei tässä mitään uutta ole; edellisen työttömyyskauden aikana minutkin pantiin kuukauden ”kurssille” jonka päätteeksi piti hankkia kuukauden ”harjoittelupaikka”, eli siis palkatonta työtä. Tämä n. 3 vuotta sitten, siis edellisen hallituksen aikana. Lindströmin kuvaama ”työnäyte” ei kuullosta mitenkään erilaiselta.

Primary Sidebar

vasemmisto

Avainsanat

aseet demokratia elvytys eläkeläiset eläkkeet EU harmaa talous ihmisoikeudet Itämeri julkiset palvelut kehitysyhteistyö kokoomus kunnat köyhyys lapset Nato nuoret Palestiina palkkojen polkeminen pankit perussuomalaiset perustuslaki perustuslakivaliokunta puolustusmenot rauha sote-uudistus talous tasa-arvo terveys toimeentulo Turku turvallisuus työ työntekijät työttömät Ukraina vaalit vanhuus vasemmisto Venäjä veronkierto veroparatiisit verotus YK ympäristö

Facebook

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Twitter

Seuraa Twitterissä

Arkistot

© Copyright 2023 - www.vas.fi