Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitea siirsi helmikuussa Suomen tarkkailulistalle riittämättömän perusturvan vuoksi. Jo vuotta aiemmin saimme huomautukset pienimmän sairauspäivärahan ja vanhuuseläkkeen liian matalasta tasosta. Nyt tarkasteltiin toimeentulotukea, sairauspäivärahaa ja työmarkkinatukea suhteessa keskituloihin, ja huutia sai koko paketti. Perusturvamme ei yksinkertaisesti täytä Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan vaatimuksia.
THL:n toteuttamassa raportissa puolestaan tarkasteltiin sitä riittääkö perusturva kattamaan välttämättömät elinkustannukset. Lopputulema on, ettei jokapäiväisistä menoista selviytyminen onnistu perusturvalla. Erityisesti asumisen kallistuminen on syventänyt köyhyyttä, kun yhä suurempi osuus tuloista valuu jatkuvasti nouseviin vuokriin.
Oikeus sosiaaliturvaan ja riittävään elintasoon on ihmisoikeus. Jo perustuslakimme velvoittaa julkista valtaa turvaamaan perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen. Lainsäädännön on siis vahvistettava niin sosiaalisia kuin taloudellisiakin perusoikeuksia.
YK:n taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva yleissopimus kieltää perusoikeuksien saavutetun tason heikentämisen. Päinvastoin, valtioilla on velvollisuus parantaa oikeuksien toteutumista asteittain aina kun taloustilanne sen mahdollistaa. Jos yleinen taloustilanne pakottaa leikkaamaan, se on tehtävä perusoikeudet edellä.
* * *
Porvarihallitusta eivät perustuslaki, ratifioidut sopimukset, moitteet, tai raportit köyhyyden syvenemisestä näytä hetkauttavan. Jättileikkausten ja palvelujen heikentämisen maksajiksi pannaan jo valmiiksi pienituloiset kansalaiset. Tuloeroja kasvatetaan eikä perusoikeuksien perään kysellä.
Mielestäni on kuvaavaa, että kun EU:ssa nuhdellaan Suomea liiallisesta budjettialijäämästä, on valtakunnassa heti hälytystila. Kun moitteet kohdistuvat perusturvan tasoon, on seurauksena syvä hiljaisuus. EU:n talous- ja rahoituskomitean edessä ollaan kuuliaisia, mutta Euroopan neuvoston sosiaalisten oikeuksien komitean moitteet vaietaan.
Sipilälle, Stubbille ja Soinille tämä arvovalinta oli itsestään selvä. Koko hallitusohjelma laadittiin niin, ettei komissio käynnistä liiallisen alijäämän menettelyä Suomen kohdalla. Myös ensi vuoden budjetti tehdään näillä nuoteilla, tiukasti talutushihnassa.
Budjettiehdotuksesta ei sen sijaan löydy toimia, joilla Suomen perusturva saataisiin säälliselle tasolle. Päinvastoin.
Sosiaaliturvaan tehdään indeksileikkaus ja eläkkeensaajien asumistuki romutetaan. Lääkekorvauksia heikennetään. Sosiaali- ja terveyspalvelujen maksuja korotetaan.
”Ratkaisujen Suomessa” yhä useammat ajetaan toimeentulotukiluukulle ja leipäjonoon.
* * *
Euroopan unionin perusoikeusvirasto ja Euroopan sosiaalisten oikeuksien komitea ovat linjanneet, että jos perusturvaa joudutaan taloustilanteen vuoksi leikkaamaan, eivät leikkaukset saa kohdistua jo valmiiksi haavoittuvassa asemassa oleviin ihmisiin. Leikkaukset eivät myöskään saa olla syrjiviä ja niiden perusoikeus- ja ihmisoikeusvaikutukset on arvioitava.
Tällaiset reunaehdot eivät porvarihallitusta tunnu pidättelevän. Vaikutuksia ei arvioida, vaikka ollaan leikkaamassa köyhältä enemmän kuin rikkaalta ja naiselta enemmän kuin mieheltä. Joukko professoreita ja erikoistutkijoita on oikealla asialla vaatiessaan, että hallitus arvioi ohjelmansa toimenpiteiden sukupuolivaikutukset. Herrojen sopimat säästötoimet nimittäin kasaantuvat naisten ja naisvaltaisten alojen maksettavaksi.
Erityisen vakavaa on jo ennestään vaikeassa tilanteessa olevien polkeminen. Valtiovarainministeriön omienkin laskelmien mukaan hallitusohjelman leikkaukset kohdistuvat pahiten eläkeläisiin, lapsiperheisiin, työttömiin, sosiaaliturvan varassa oleviin sekä opiskelijoihin. Köyhien ja kipeiden oikeudet eivät hallitusta kiinnosta.
Eläkeläisten kohtelu on esimerkki hallituksen härskiydestä. Isoon ääneen mainostettu takuueläkkeen nosto on valtiovarainministeriön oman arvion mukaan keskimääräisen takuueläkkeen osalta kymppi kuussa. Sehän sulaa heittämällä hallituksen eläkeläisiin kohdistamiin leikkauksiin.
Heidän kukkarostaan otetaan asumistuen dramaattisen heikennyksen lisäksi esimerkiksi lääkkeiden omavastuuosuuden nosto ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen korotukset. Lisäksi kansaneläkkeen indeksitarkistukset jätetään tekemättä.
Hallitus siis antaa hitusen ja sen jälkeen se työntää kätensä kyynärpäitä myöten eläkeläisten taskuihin.
* * *
On ilmeistä, ettei hallituksella ole pienintäkään halua parantaa perusturvaa vastaamaan kansainvälisiä sitoumuksiamme. Siksi opposition, kansalaisten ja järjestöjen on oltava valppaina. Ihmiset ovat kevään ja kesän aikana lähteneet liikkeelle ja osoittaneet mieltään epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Vasemmistoliitto on mukana tässä liikkeessä ja viesti on selkeä: Perusoikeuksien toteutuminen ei saa riippua suhdanteista, ei leikata heikoimmilta.
Kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie puhui Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän kesäkokouksessa Pikkuparlamentissa 18.8.2015.
Hyvä puhe ja täyttä asiaa. Jäin ihmettelemään miksi vasemistoliitto ei pidä asiasta suurempaa ”meteliä” ei kotimaassa ja tuskin EU:ssa kaan. Olen itse eläkeläinen ja aina äänestänyt vasemmistoliittoa, että Suomi saannut moitteita perusturvasta ja muista asioista joista puheessa oli en ole koskaan kuullut mistään, ehkäpä siksi että siitä ei kukaan puhu ääneen missään. Miks ?? Pitää tiedotta asia eläkeläisille jotta ymmärtävät mistä kyse nyt ja vasinkin tulevaisuudessa. Nostakaa asia kuuluvasti ja näkyvästi esille heti lomien jälkeen. Kiitos.