Hallitus toimii kuin katala korttipelihuijari. Ensin se korottaa budjetissa takuueläkettä ja hetken päästä kynii eläkeläiset.
Valtiovarainministeriön juuri julkaiseman budjettiehdotuksen mukaan keskimääräisen takuueläkkeen arvioidaan nousevan kympillä kuussa.
Kaiken lisäksi takuueläkkeen kosmeettisen korotuksen saa vain alle puolet köyhyysrajan alla elävistä eläkeläisistä. Tilastokeskuksen mukaan köyhyysrajan alla elää noin 214 000 eläkeläistä. Takuueläkkeen saajia puolestaan on noin sata tuhatta.
Heidänkin kohdallaan korotus sulaa hallituksen eläkeläisiin kohdistamiin leikkauksiin. Heidän kukkarostaan otetaan asumistuen dramaattisen heikennyksen lisäksi esimerkiksi lääkkeiden omavastuuosuuden nosto ja terveyspalvelujen asiakasmaksujen korotukset. Lisäksi kansaneläkkeen indeksitarkistukset jätetään tekemättä.
Hallitus siis antaa hitusen ja sen jälkeen se työntää kätensä kyynärpäitä myöten eläkeläisten taskuihin.
Eläkkeensaajien keskusliiton mukaan suurin osa eläkkeensaajien asumistukea saavista jää ilman takuueläkkeen korotusta. Sen sijaan heidän tulojaan leikataan kohtuuttomasti, kun hallitus heikentää heidän asumistukeaan. Kela on laskenut, että menetys on keskimäärin 43 euroa kuussa. Peräti 47 000 eläkeläisen kohdalla menetys on jopa 100-200 euroa kuussa.
Eniten kärsivät yksin asuvat pienituloiset eläkeläiset, joiden tuloista asuminen vie jo nyt leijonanosan. He ovat usein naisia tai sitten niitä ihmisiä, jotka ovat varhain joutuneet eläkkeelle sairauden tai vammaisuuden vuoksi. Heidät hallitus sysää häikäilemättä toimeentulotukiluukulle ja leipäjonoon.
Kun valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) kertoi budjetista, hän sanoi että oikeudenmukaisuus on vaikeasti määriteltävissä! Kenelle on, kenelle ei. Toivottavasti oikeudenmukaisuuden arviointi ei tuota yhtä suuria ongelmia kansanedustajille.
Eduskunnan tietopalvelu on laskenut, että yli 65-vuotiaiden köyhyysaste tulee hallitusohjelman myötä nousemaan 3,05 prosenttiyksikköä. Tämä merkitsee käytännössä noin 33 000 köyhää eläkeläistä lisää. Sinänsä hyvä takuueläkkeen nosto on siis kokonaisuutta katsottaessa katala silmänkääntötemppu.
Takuueläkkeensaaja ei välttämättä ole varaton. Takuueläkkeen saamisessa ei ole varallisuusehtoja, joten takuueläkkeeseen ovat oikeutettuja myös ne joilla on runsaasti varallisuutta. On virheellistä yleistää takuueläkkeensaajien olevan köyhimpiä, vaikka toki siellä ovat saajina muunmuassa vammaiset, jotka eivät ole työhistoriaa voineet vamman vuoksi hankkia.
Täällä voi allekirjoittaa adressin ”Eläkkeensaajan asumistukea ei saa laskea yleisen asumistuen tasolle”
http://www.adressit.com/a/116770
Tätä kirjoittaessa 10 657 allekirjoittajaa. Adressi luovutetaan sosiaali- ja terveysministerille.