Kansanedustaja Annika Lapintie
Puheenvuoro eduskunnan täysistunnossa hallitusohjelmasta 2.6.2015
Miljonäärien hallitus pidentää leipäjonoja
Puhutaan yhtä, tehdään toista. Tämä kuvaa sitä ristiriitaa, joka on hallitusohjelman kirjausten ja selitysten sekä todellisuuden välillä.
Hallitusohjelmaa julkistaessaan Keskustan miljonääri, pääministeri Juha Sipilä sanoi, että se sisältää kipeitä, kaikkia suomalaisia koskevia leikkauksia ja että jokaisen suomalaisen on osallistuttava talkoisiin. Hän kuitenkin painotti, että vahvojen ja hyväosaisten on kannettava muita suurempi vastuu. Ikävä kyllä se ei hallitusohjelmassa näy, vaan päinvastoin. Hallitusohjelman suorana seurauksena leipäjonot tulevat pitenemään ja yhteiskunta jakautuu yhä selvemmin rikkaisiin ja köyhiin.
Jättileikkauksista kärsivät nimenomaan pienituloiset, eläkeläiset, opiskelijat ja lapsiperheet, jotka ovat julkisten palvelujen ja yhteiskunnan tukiverkoston varassa. On edesvastuutonta ja täysin epäoikeudenmukaista, että hyväosaiset selviävät näistä leikkaustalkoista kuin koira veräjästä, samalla kun vähempiosaiset tuntevat leikkaukset nahoissaan.
Elinkeinoelämän keskusliiton, Suomen yrittäjien ja Perheyritysten liiton johtaman miljonäärihallituksen leikkaukset koskettavat kaikkia paitsi maanviljelijöitä, yhteiskunnan hyväosaisempia, osinkojen saajia, yrityksiä ja maapuolustusta.
Hyväosaiset taputtavat käsiään muun muassa autoveron 200 miljoonan alennuksesta, kotitalousvähennyksen rajan 30 miljoonan euron korotuksesta, ja siitä, että omaisuus- ja yritysverotuksen kokonaisuutta kevennetään.
Hyväosaisten ilon aiheeksi voi laskea hallitusohjelman liiteosassa olevan kirjauksen, jonka mukaan jo valmiiksi alhainen yhteisöveron taso tullaan pitämään kilpailukykyisenä. Tämä tarkoittaa sitä, että jos Suomen kilpailijamaat alentavat omaa yhteisöveroaan, niin Sipilän hallitus seuraa perässä.
Lisäksi jos palkansaajat ja ay-liike eivät nöyrry polvilleen hallituksen yhteiskuntasopimukseen, niin sen kaatuminen tullaan maksattamaan lapsiperheillä, työttömillä ja eläkeläisillä. Jos ay-liike ei suostu Corleoni -tyyppisiin palkanalennusvaatimuksiin, työeläke- ja yrittäjäeläkeindeksit puolitetaan vuonna 2018 ja 2019.
Lapsilisiin miljonäärihallitus puuttuu yhteiskuntasopimuksen kaatuessa 120 miljoonan euron leikkauksella. Eläkkeensaajien menetykset olisivat arvoltaan 272 miljoonaa euroa ja työttömyyspäivärahan saajien arvioidut menetykset 120 miljoonaa euroa.
Hyväosaisten oma osallistuminen jätettiin – uskomatonta mutta totta – pelkän vapaaehtoisuuden varaan. Hyväosaisten vastuunkanto olisi oikeasti voitu toteuttaa muun muassa veronkorotusten kautta, mutta siihen ei hallitus halunnut lähteä.
Miljonäärien hallitus alentaa hyväosaisten perintöveroa yritysten sukupolvenvaihdoksissa 40 miljoonalla eurolla ja metsätilojen sukupolvenvaihdoksia 20 miljoonalla eurolla.
Valtiovarainministeriön vaikuttavuusmuistion ja sen laskelmien mukaan menojen leikkauksista ja verojen muutoksista kärsivät eniten eläkeläiset, ikääntyneet, lapsiperheet ja työttömät. Ainoa ryhmä joka hyötyy hallituksen toimista on työssäkäyvät.
Myös arkkipiispa Kari Mäkinen puuttui tähän terävästi ja sanoi, että olisi toivonut hallitusohjelman olevan lähempänä leipäjonoja. Paras keino oikeudenmukaisen yhteiskunnan toteuttamiseen olisi Mäkisen mukaan juuri verotuksen eikä vapaaehtoisuuden kautta. Nyt heikoimmassa asemassa olevat joutuvat pakosta kiristämään vyötään entistä tiukemmalle.
***
Harmaa talous ja veronkierto ovat suuria ongelmia kansainvälisesti, niin myös meillä. Hallitus on nyt kirjannut, että ”yritysveropohjaa tiivistetään ja harmaata taloutta torjutaan aktiivisesti kansainvälinen toimintaympäristö ja Suomen kilpailukyky huomioiden”. Tavoitteena on 150 miljoonan euron verotuottojen lisäys.
Täysin epäselväksi jää, millä tavoin hallitus aikoo tämän toteuttaa. Aikooko Sipilän hallitus valmistella vastaavanlaisen tehostetun harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimintaohjelman kuin menneellä hallituskaudella oli? Sen tuottotavoite oli verotulojen lisäyksenä 300-400 miljoonaa. Sipilän hallitusohjelmassa harmaan talouden torjunta ei kuulu hallituksen kärkihankkeisiin niin kuin Kataisen hallitusohjelmassa oli. Jo tästä voidaan päätellä, että tälle hallitukselle harmaan talouden torjunta jää lähinnä puheiden tasolle.
Selviä kirjauksia tiukemmasta suhtautumisesta veronkiertoon ei miljonäärien hallitusohjelmasta löydy. Sen sijaan hallitus kaavailee ottavansa käyttöön aktiivisen katumisen ohjelman. Se tarkoittaa, että pääomia piilottaneet verovälttelijät voivat itse paljastaa pimennossa olleen varallisuutensa ja välttää rikosoikeudelliset rangaistusseuraamukset. Hallituksen hurskas toivomus on, että kyseinen varallisuus voisi päätyä tämän vapaaehtoisuuden pohjalta verotuksen piiriin.
Nähtäväksi jää, kuinka auliisti hyväosaiset haluavat näihin vapaaehtoisiin hallituksen talkoisiin osallistua. Sitä rohkenen epäillä.