Venäjän merkitys Suomen turvallisuusympäristölle on keskeinen. Samoin Venäjän, EU:n ja Suomen keskinäinen taloudellinen riippuvuus toisistaan on erittäin merkittävä.
Keskusteleminen Suomen ja Venäjän suhteista kiertyy tänä päivänä väkisinkin Ukrainan kriisiin, Venäjän toimiin siellä sekä EU:n ja Venäjän siitä johtuviin suhteisiin.
Euroopan unioni tai sen jäsenmaat eivät halunneet tukea sotilaallisesti Ukrainaa, vaan ovat pyrkineet pakotteilla vaikuttamaan Venäjään. Pakotteet eivät kokemuksen valossa ehkä ole tehokkaita, mutta ne ovat joka tapauksessa sotaa parempia.
Vasemmistoliitto ei näe mitään aihetta paniikkiin Suomessa. Me emme edelleenkään kannata Nato-jäsenyyttä tai asevarustelua. Ne eivät lisäisi vakautta ja rauhaa sen paremmin Suomessa kuin Ukrainassakaan. Päinvastoin ne toisivat lisää jännitteitä ja epävakautta.
Sotilaallisten keinojen sijaan Suomen ja EU:n on tehtävä nyt kaikkensa diplomaattisen ratkaisun tukemiseksi. Euroopan rauhan, vakauden ja hyvinvoinnin kannalta on pitkällä aikavälillä myös Venäjä saatava takaisin mukaan normaaliin eurooppalaiseen kanssakäymiseen. Venäjä ei voi loputtomiin eristäytyä itse luomaansa umpikujaan.
Venäjä on Suomelle tärkeä naapurimaa, ja rajat ylittävällä kanssakäymisellä on molemmin puolin rajaa suuri merkitys matkailun, kaupan ja työllisyyden kannalta.
Venäjän viimeaikaista kehitystä on ollut todella surullista seurata. Ukrainan sodan lisäksi synkästä ajasta kertovat seksuaalivähemmistöjen, kansalaisjärjestöjen ja vapaan tiedonvälityksen sortaminen.
Talouspakotteet ovat meille lopulta vain väliaikainen haitta, mutta muilla talous- ja yhteiskuntapolitiikan valinnoilla on seurauksia vuosikymmeniksi.
Vasemmiston ryhmäpuhe eduskunnassa Venäjä-keskustelussa 14.1.2015. Lue koko puhe
Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän on nyt tutkailtava Venäjä/Ukraina tapahtumia uudemman kerran. Käsitykseni mukaan nykyinen tilanne on kehittynyt vaaralliseksi monella tavalla ja erityisesti myös Suomalaisten osalta. Suurin toimija on USA:n johtama NATO. Kansanedustajamme, jolleivat ole sokeita pitäisi huomata EU:n toiminnassa tämä logiikka. Nato tekee päätöksiä ja EU:n komissio on sille kumileimasin, koska enemmistö EU maista kuuluu NATOON. Vasemmistoliiton tulee selkeästi sanoutua irti NATO/USA:n sotaleikeistä jotka on nyt tuotu meidän maamme rajoille. On koko kansan silmissä jo naurettavaa sanoa että emme kannata NATON:n jäsenyyttä. Tyhmempikin suomalainen jo huomaa kenen pillin tahdissa hypätään. Jollei oikeasti sanouduta irti NATO/USA:n hyppynarusta, sotkeudumme siihen itse.
Emme ole uskottavia ellemme selkeästi irrottaudu kaikista NATON toimista. Suomen tulee pitää rajansa kiinni kaikilta vierailta sotaharjoituksilta. Puhumattakaan siitä että mennään porukalla Viroon lentämään puolustustarkoituksiin hankituilla koneilla. Olen Hyvinkäällä toiminut liikkeemme pystyssä pitämiseksi yli 40 vuotta. Nyt koen ulkopolittisen tilanteen vaaralliseksi. Yksinomaan Venäjän arvostelu osoittaa joko tyhmyyttä tai tietämättömyyttä. Ukrainan kriisiin osallisia ovat myös EU:n laajentumispyskimykset/NATO:n ja USA:n vaikutusvallan lisääminen. Nyt viimeistään pitää selventää kantaamme Suomen puoluettomuus politiikkaan.
”Pakotteet eivät kokemuksen valossa ehkä ole tehokkaita, mutta ne ovat joka tapauksessa sotaa parempia” …ja paljon huononpia kuin diplomatia ja neuvottelut.
”Me emme edelleenkään kannata Nato-jäsenyyttä tai asevarustelua. Ne eivät lisäisi vakautta ja rauhaa sen paremmin Suomessa kuin Ukrainassakaan. Päinvastoin ne toisivat lisää jännitteitä ja epävakautta” …ja samaa voi sanoa pakotepolitiikasta ja ehdotonta antautumista vastaavien ennakkoehtojen asettamisesta neuvotteluille.
Vasemmistoliiton olisi hyvä luoda kiinteät yhteydet Venäjän kommunistiseen puolueeseen (KPRF), riippumatta siitä ettei sen politiikka ole yksi yhteen Vasemmistoliiton vastaavan kanssa. Yhteyksien avulla Vasemmistoliiton tietotaito Venäjän politiikasta ja poliittisesta kulttuurista kasvaisi huomattavasti nykyisestä, olemattomasta tasosta, ja samalla se antaisi myös teoreettisen mahdollisuuden tuoda arvoliberaalimpaa ja ekologisenmpaa näkemystä Venäjän poliittiselle kentälle.
Nykyisessä sanktio-politiikassa on vikana se, että se pohjautuu kaksinaismoraliseen ylimielisyyteen, ja siitä täydellisesti puuttuu ymmärrys siitä kuinka Kreml toimii, ja yksinkertaiset realiteetit. Sakto-politiikan hedelmät tulevat olemaan yhtä kukoistavia kuin leikkauspolitiikan vastaavat talouskriiseissä: ne lisäävä vain tuhoa, mutta eivät paranna mitään.
Itse menetin jo aiemmin luottamukseni Annika Lapintiehen, liittyen eduskuntaryhmän hajoamiseen, ja kyvyttömyyteen hoitaa asia millään tavalla. Se myös oli yksi syistä joiden vuoksi erosin Vasemmistoliitosta vuoden 2014 lopussa.
Vasemmistoliitto voisi hyödyntää paremmin mm. Antero Eerolan ja Heikki Patomäen osaamista Venäjä-asioissa.
Ikävää luettavaa arvostamaltani politikolta. ”Venäjä ei voi loputtomiin eristäytyä itse luomaansa umpikujaan.” Suomi on ,Isäntämaasopimuksen ja nyt Suomen Lapin ”hiihtotreenien” ym. kautta varustautumassa seuraavaan USA-NATO johtoiseen sotaan. Vasemmistoliitto yhtyy muiden kuoroon, itse Venäjä on syyllinen. Talouspakotteet ovat taloussotaa, mikä on usein edeltänyt suhteiden katkaisemista ja aseellista konfligtia. Surullista. Pakko lopettaa arvostus. Onko eduskunta käsitellyt isäntämaasopimuksen ?