Huh, huh, tiukoille meni. Suomi hyppäsi äänin 105 – 92 tasa-arvojunaan.
Suomi on yleensä tunnustetusti ollut tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edelläkävijä: olemme muun muassa säätäneet naisille yhdenvertaisen äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden ensimmäisenä maailmassa. Nykyinen avioliittolaki on asettanut kuitenkin ihmiset eriarvoiseen asemaan puolison sukupuolen perusteella. Yhdenvertaisuus lain edessä tarkoittaa, että lainsäädännön tulee soveltua kaikkiin yhtäläisesti.
Tasa-arvoinen avioliittolaki on yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokysymys. Avioliittolain muuttaminen tasa-arvoiseksi edistää yhdenvertaisuutta. Monet sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvat kärsivät edelleen syrjinnästä ja kiusaamisesta.
Suomea lukuun ottamatta muissa Pohjoismaissa avioliitto on jo mahdollinen samaa sukupuolta oleville ihmisille. Suomi on viimeisenä Pohjolassa harannut muutosta vastaan.
Kansanliikkeen vaatimuksesta tasa-arvoinen avioliittolaki saatiin eduskunnan käsittelyyn kansalaisaloitteen muodossa. Perustuslain suoma mahdollisuus kansalaisaloitteeseen osoitti nyt voimansa.
Hyväksymällä avioliiton tasa-arvoisesti kaikille kansalaisille sukupuolesta riippumatta jatkaa Suomi modernina ja edistyksellisenä sivistysvaltiona, joka on valmis sopeutumaan yhteiskunnan muutoksiin. Ennen kaikkea kyse on merkittävästä askeleesta niille tuhansille ihmisille, joiden ihmisoikeudet nyt saavat tunnustuksen.
Vaikka täysistuntosalissa kansalaisaloite on nyt hyväksytty, on vielä yksi mutka matkassa ennen lain lopullista hyväksymistä. Koska kansalaisaloitteesta annettu lakivaliokunnan mietintö oli kielteinen, vaatii asia vielä eduskunnan suuren valiokunnan hyväksynnän. Tässä vaiheessa uskallan jo kuitenkin onnitella: onnea Suomi ja suomalaiset!