Hallituksen takertuminen Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen on tyrmistyttävää. Hankkeen arvaamattomuudesta ja riskeistä kertoo jotain se, kuinka moni rahoittaja on jo hankkeesta vetäytynyt asiaa tarkemmin harkittuaan.
Saksalainen energiajätti E.On vetäytyi jo aikaa sitten hankkeesta, koska piti sitä taloudellisesti kannattamattomana. He satsaavat mieluummin uusiutuvaan energiaan. Myös suomalainen Kesko jäi hankkeesta pois, vaikka Fennovoima yrittää vielä roikottaa väkisin Keskoa mukana.
Fennovoiman kotimaisista omistajista viimeisimpinä ovat kohta jäljellä vain kunnat. Kuinka suuri lasku aikanaan maksatetaan kunnilla ja veronmaksajilla, jos heille jää lyhyt tikku käteen – sikäli kuin Fennovoiman hanke toteutetaan ja hinnan käy kuten Olkiluodossa? Olkiluoto 3:n sanotaan olevan eräs koko ihmiskunnan historian kalleimmista rakennuksista, hinnan arvioidaan olevan jo 8,5 miljardia.
Hinta tai kotimaisuusaste ei kuitenkaan ole se ainoa syy, miksi vastustan ydinvoimaa. Perussyy on se, että ydinvoima on aiheuttaa koko tuotantoketjullaan – aina uraaninlouhinnasta jätteen loppusijoitukseen – riskejä ympäristölle, ihmisille ja koko yhteiskunnalle. Ydinjätteelle ei ole kestävää ratkaisua. Ydinonnettomuuden tapahtuessa kukaan tai mikään vakuutus ei pysty korvaamaan vahinkoja.
Ydinvoiman sijaan Suomen tulisi satsata pitkälle tulevaisuuteen, ja hakea puhtaita ja työllistäviä kotimaisia uusiutuvan energian ratkaisuja. Eikö jotain kerro jo se, että jopa öljypohatta Rockefellerin rahastokin satsaa nyt uusiutuvaan energiaan?