I Sverige meddelade Stefan Löfvens nya regering sin avsikt att erkänna Palestina som stat. Det här är en uppfriskande och positiv nyhet, som förhoppningsvis får ny fart på lösningen av den låsta situationen i Främre Orienten.
Över 130 stater har redan erkänt Palestina. Av de nordiska länderna är det bara Island som gjort det, medan man i de övriga nordiska länderna har tänkt att fredsprocessen i området först måste gå framåt.
Någon lösning på den utdragna Israel-Palestina konflikten förefaller dock inte att komma närmare utan klara nya budskap från det internationella samfundet. Fredsprocessen som lagts på is måste fås i gång.
I en diskussion i Yles Aamu-tv 8.10 motsatte sig riksdagsledamot Peter Östman (kd) den palestinska staten på grund av Hamas’ verksamhet. Det handlar dock om två olika saker – Hamas är inte Palestina. Också jag fördömer den politik som Hamas bedriver, men jag stöder ändå alla palestinska mänskors mänskliga rättigheter och lika rätt till en egen stat.
Ett erkännande av Palestina skulle göra situationen klarare – åtminstone ur den internationella rättens synpunkt – och till en konflikt mellan två stater, som kunde lösas i enlighet med det. FN:s mål och också utgångspunkten för fredsprocessen i Oslo har uttryckligen varit en tvåstatslösning som följer gränserna från år 1967.
I praktiken har tvåstatsmodellen i alla fall hamnat långt i bakgrunden, närmast som en följd av Israels koloniseringspolitik. Uppskattningsvis en halv miljon israeler bor redan på de enligt internationell rätt olagliga kolonierna på området som erövrats av palestinierna.
En annan möjlig lösning är en enstatsmodell, där invånarna på Västbanken och Gaza ges likadana medborgarrättigheter som israelerna i en Israel-Palestinastat. Det här slutresultatet förefaller allt sannolikare då koloniseringspolitiken och ockupationen fortsätter.
Ett erkännande av Palestina skulle också från Finlands sida vara en bra gest för att sätta fart på fredsprocessen, som också andra EU-länder kunde förena sig i.