Aurajoki hienoine rantoineen on kaikkien turkulaisten ylpeydenaihe ja kansallismaisema, josta Turku tunnetaan.
Varsinkin kesäisin jokiranta on kaupunkilaisten yhteinen olohuone ja vapaata kaupunkitilaa, jossa kaikki ihmiset taustasta tai yhteiskunnallisesta asemasta riippumatta viettävät aikaansa ja kohtaavat toisiaan. Kipakoina pakkastalvina kaupunkilaiset saavat joesta uuden kävelykadun – tai hiihtokadun niin halutessaan.
Jokirantoja tulee edelleen kehittää nimenomaan kevyen liikenteen ehdoilla. Nykyaikaisessa kaupungissa kevyen liikenteen suosiminen on järkevää niin asumisviihtyvyyden, ihmisten terveyden kuin liikenteen päästöjen vähentämisen kannalta.
Joen itärannalla keskustasta Ylioppilaskylää kohti mentäessä kevyen liikenteen väylä katkeaa ikävästi Arkkipiispan talon kohdalla. Reitin avaaminen yhtenäisenä myös arkkipiispan asunnon kohdalla helpottaisi ja nopeuttaisi työmatkaliikennettä, tuhansien opiskelijoiden liikkumista yliopistoille sekä kohentaisi jokirantaa.
Myös arkkipiispa Kari Mäkinen on kertonut toivovansa kävelypientareen jatkamista Arkkipiispantalon kohdalla, ja hän on yrittänyt pitää asiaa esillä myös kaupungin suuntaan.
Tein Aurajoen itärannan kevyen liikenteen väylästä aloitteen kaupunginvaltuustossa vuonna 2012, ja hanke on nyt vihdoin myös etenemässä. Turun kiinteistölaitoksen uusimman vuoden 2014 investointisuunnitelman mukaan Agricolankadun ja Tehtaankadun välisen kevyen liikenteen väylän rakentaminen alkaisi ensi vuonna.
Kaupunki muuttuu ja Aurajoki sen mukana. Kuten Kirjastosilta avasi uusia näkymiä Aurajoelle, tuo myös uusi kevyen liikenteen reitti meille turkulaisille uusia jokinäkymiä ja uusia tapoja nauttia yhteisestä joestamme.
Kolumni on julkaistu Kulmakunta-lehdessä 17.9.2014