Hallituksen kehysriihessä päättämä sosiaaliturvan leikkaus sysäsi Vasemmistoliiton oppositioon. Paljon suurempi ongelma on kuitenkin se, että hallituksen päätökset uhkaavat sysätä toimeentulovaikeuksissa olevia lapsiperheitä entistä suurempaan ahdinkoon ja köyhyyteen.
Köyhyysloukku on vahingollista lapsen kehitykselle monella tavalla. Köyhyys heikentää kodin mahdollisuuksia olla lapsen tukena. Tällä on vaikutusta niin lapsen koulumenestykseen, terveyteen, kuin henkiseen hyvinvointiin. Myöhemmällä iällä tapahtuvalla syrjäytymisellä on usein juurensa lapsuudessa.
Köyhyyden leima koetaan häpeäksi lasten ja nuorten maailmassa. Ulkopuolisuuden riski kasvaa, jos nuorella ei ole varaa kännykkään, tablettiin, merkkivaatteisiin, saati matkusteluun.
Myös harrastusmahdollisuudet ovat rajalliset, kun ei ole varaa kalliisiin varusteisiin ja harrastemaksuihin, vaikka innostusta ja lahjakkuutta riittäisikin. Seurauksena on kiusaamista, häpeää, syyllisyyden tunnetta ja heikko itsetunto.
Tilastokeskuksen mukaan Suomessa elää 120 000 lasta köyhyydessä, eli enemmän kuin joka kymmenes lapsi. Muita enemmän köyhyys koskettaa yksinhuoltajia, pienten lasten vanhempia ja monilapsisia perheitä.
Lapsiköyhyyden poistamiseksi löytyy haluttaessa keinoja. Yhteiskunnalla ja julkisilla palveluilla kuten koululla, päiväkodeilla ja harrastuksilla on tärkeä rooli.
Usein tasamaksuna kerättävät palvelumaksut voivat kuitenkin muodostua köyhille perheille esteeksi palveluiden käytölle. Hyvätuloisille julkiset terveyspalvelut, työväenopistojen kurssit, bussimaksut ja monet liikuntapalvelut ovat sen sijaan edullisia.
Lapsilisän reaaliarvo on nyt alhaisempi kuin 1990-luvun laman aikana. Samaan aikaan kansantuote asukasta kohti on kaksinkertaistunut. Lapsilisän jälkeen jättäminen on ollut poliittinen valinta.
Lapsilisät on tarkoitettu tasoittamaan lapsista aiheutuvia ylimääräisiä kustannuksia ja estämään lapsiperheiden köyhyyttä. Yhteiskunta on ilmaissut halunsa huolehtia siitä, että lapsilla olisi yhtäläiset mahdollisuudet elämässä, eivätkä aikuisten maailmaa ikävästi jakavat tuloerot heijastuisi lapsuuteen ja aiheuttaisi myös köyhyyden periytymistä.
Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomien Lukijan kolumni -palstalla 4.4.2014.