Enligt ett färskt utslag från EU-domstolen har en arbetstagare rätt att få lön då hon håller en andra mammaledighet direkt efter den föregående mammaledigheten utan att komma till jobbet emellan.
Beslutet kan försvaga kvinnornas ställning på arbetsmarknaden, ifall arbetsgivarna nu på grund av det i ännu högre grad börjar undvika att anställa kvinnor. Det här har bland annat Företagarkvinnorna fäst uppmärksamhet vid.
Felet ligger i alla fall inte i EU-domstolen, för den har fattat ett rättvist beslut. Det är alldeles rätt att kvinnorna får ordentligt betalt för sin mammaledighet.
Situationen är orättvis. Problemet är att det är företagen i de kvinnodominerade branscherna som hamnar att stå för kostnaderna för mammaledigheterna. Det är mammans arbetsgivare som betalar för de kostnader som uppstår i samband med barnets födelse och vård. Som en följd av det hamnar den kvinnodominerade servicebranschen i en ännu oförmånligare ställning jämfört med den mansdominerade industrin.
En rättvis lösning skulle vara att jämna ut kostnaderna för föräldraskap jämnt mellan alla arbetsgivare. Den här lösningen förde jag själv fram i riksdagen för första gången för över tio år sedan, och det här var också ett av Vänsterns mål i de senaste regeringsförhandlingarna.
Jag tycker att det nu verkligen är hög tid att få kostnaderna för föräldraskap utjämnade. Det skulle förbättra jämställdheten på arbetsmarknaden, öka rättvisan mellan olika arbetsgivare och förbättra ställningen för servicebranschen, där det finns arbetsplatser.
Insändaren har publicerats i HBL 21.2.2014