Euroopan parlamentti on paljon vartija. Aikanaan se pääsee käsittelemään EU:n ja Yhdysvaltain vapaakauppasopimusta ja sitä, minkä muodon siinä paljon kiistelty investointisuoja saa.
Vähälle huomiolle on jäänyt se tosiseikka, että EU on neuvotellut valmiiksi vapaakauppasopimuksen Kanadan kanssa. Siihen sisältyy jo mainittu ja pelätty investointisuoja. Kyse ei ole vain muutamista kanadalaisista yrityksistä. Lukuisilla yhdysvaltalaisyrityksillä on tytäryrityksiä Kanadassa, jolloin ne halutessaan voivat vedota tuon sopimuksen investointisuojaan ja vaatia tuntuvia vahingonkorvauksia.
Suurille yhdysvaltalaisille yrityksille riittää käytännössä investointisuoja EU:n ja Kanadan sopimuksessa. Se voidaan jättää jopa pois EU:n ja Yhdysvaltain sopimuksesta.
On tarkkaan punnittava, voidaanko hyväksyä sellainen investointisuoja, jossa valtio voi tulla haastetuksi välimiesoikeuteen, kun halutaan parantaa kuluttajan suojaa, työsuojelua tai ympäristönsuojelua. Välimiesoikeuden soveltama oikeusperusta voi olla hyvin kyseenalainen ja sen puolueettomuus voidaan asettaa kyseenalaiseksi. Tämän oikeuden päätöksestä valtiolla ei ole valitusoikeutta.
Ristiriitoja on tuskin odotettavissa nykyisistä Suomen laeista. Niitä tulee, jos haluamme ajan myötä parantaa kuluttajansuojaa, työsuojelua tai ympäristönsuojelua. Usein tällaisia tarpeita havaitaan vasta jälkikäteen, epäkohtien ilmetessä.
Tämän tyyppisiä korvausvaatimuksia on EU:n vapaakauppasopimusten yhteydessä käynnistetty julkisuudessa olleiden tietojen mukaan jo yli 500.
Kanadan sopimus ei saa olla siksi Euroopan parlamentissa läpihuutojuttu. Suomen hallituksen pitää olla tiukkana EU:n neuvostossa.