Tilastokeskuksen tuoreen tilaston mukaan ovat Suomessa tuloerot kaventuneet. Osan selittää talouden laskusuhdanne, mutta muutokseen on vaikuttanut myös hallituksen verotusratkaisut ja sosiaaliturvan parantaminen. Olemme menossa oikeaan suuntaan.
Jos tuloerot edelleen kasvaisivat, päätyisimme kahtia jakautuneeseen yhteiskuntaan. Silloin syntyperä ohjaisi ihmisen mahdollisuuksia, ja ihmisen terveys sekä myös elinikä riippuisivat varallisuudesta. Vain harvoilla olisi varaa kattaviin sairausvakuutuksiin, kalliisiin lukukausimaksuihin tai turvaan vanhuuden ja työttömyyden varalle.
Pienet tuloerot taas kertovat hyvinvointivaltiosta, jossa progressiivisella verotuksella rahoitetaan laajat julkiset palvelut ja tuloeroja tasataan tulonsiirroilla. Tuloerojen kaventamista on jatkettava edelleen, jotta vuodenvaihteen tilasto ei jää vain yksittäiseksi tilastopiikiksi.
Tuloerojen lisäksi arveluttavaa on terveyserot. Ne ovat Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan poikkeuksellisen suuret. Suomen Lääkärilehden julkaiseman tutkimuksen mukaan köyhä kuolee 12 vuotta aiemmin kuin rikas.
Terveydenhuolto Suomessa on eriarvoistunut. Hyvätuloisille ja työssäkäyville tarjotaan yhä enemmän yksityisiä palveluita ja työterveyshuoltoa. Lapset, vanhukset ja työttömät saavat tyytyä rahapulassa kamppaileviin terveyskeskuksiin. Pienituloisimmille palvelumaksut ja lääkkeiden hinta ovat jopa este hoitoon hakeutumiselle.
Terveys ei saa olla kaupan. Tavoitteena pitää olla kattava ja maksuton julkinen terveydenhuolto. Veroparatiiseissa pesivän terveysbisneksen yleistymistä ei Suomessa tule julkisin varoin enää tukea.
Hallituksen sosiaali- ja terveyspalvelu -uudistus (sote) on viivästynyt harmittavasti. Nyt esitetty sote-malli on kovin sekava ja sisältää jopa perustuslaillisia ongelmia. Esityksestä puuttuu kokonaan myös terveydenhuollon rahoitukseen uudistaminen. Yksityiseen terveyshuoltoon ei veroeuroja pitäisi enää laittaa.
Runko ja eväät palveluiden parantamiseksi ovat sote-esityksessä kuitenkin olemassa. Samalla voimme myös vahvistaa terveydenhuollon rahoitusta, kun vain riittävä yhteinen poliittinen tahto löytyy.
Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomien Lukijan kolumni -palstalla 30.12.2013