Vuonna 2008 Eurooppaan iskenyt finanssikriisi on ollut valtava shokki, johon Eurooppa ei ollut varautunut, eikä siihen ollut kykyä vastata. Maa toisensa jälkeen syöksyi velkakriisiin ja suurtyöttömyyteen. Lama ja taantuma ovat kurjistaneet koko maanosaa jo vuosikausia.
Euroopan talouden heikkoon tilaan ei ole yhtä syyllistä. Syntipukkeja voi etsiä holtittomista pankeista ja niiden valvonnan puutteista, globaalista rakennemuutoksesta, ja päättäjien kyvyttömyydestä oikea-aikaiseen suhdannepolitiikkaan.
Kriisistä nousemiseksi on syyllisten etsimistä tärkeämpää aloittaa määrätietoinen ja voimallinen elvytys. Lyhyen aikavälin taloustasapainon sijaan on katsottava pitkää aikaväliä ja koko Euroopan etua. Yhteisellä talousalueella Euroopan maat ovat keskenään riippuvaisia, ja yhdenkin maan lamasta kärsivät kaikki.
Elvytys olisi nyt sekä edullista että tehokasta korkean työttömyyden ja matalan tuotantokoneiston käyttöasteen vuoksi. Elvytys auttaisi ulos kriisistä ja loisi myös edellytyksiä tulevalle kasvulle.
Nyt on satsattava mittavasti ympäristöystävälliseen energiantuotantoon ja infrastruktuuriin. Ilmastonmuutoksen torjunta ja koko maailman siirtyminen puhtaampaan tuotantoon on aloitettava toden teolla. Suomella on korkeaa osaamista ja annettavaa muun muassa ympäristö- ja ilmastoystävällisessä merenkulussa ja puurakentamisessa.
Myös väestön ikääntymisen edellyttämät julkiset palvelut on nähtävä elvytyksenä. Vain sellainen yhteiskunta voi menestyä kestävästi, jossa vanhusten, lasten ja nuorten hyvinvointipalvelut ovat kunnossa. Tämä on ollut Suomen vahvuus ennen ja on sitä myös tulevaisuudessa.
Valtion on otettava suurempi vastuu, kun talous sakkaa. Yhteiskunnallinen omistus voi lyhytnäköisen voitontavoittelun sijaan huomioida koko yhteiskunnan pitkän aikavälin etua, luoda kysyntää ja tuoda vakaampia työpaikkoja suhdanneherkkään talouteen. Valtiolla voi olla iso rooli myös ympäristölle riskialttiiden alojen, kuten kaivosteollisuuden omistajana.
Suomen on vihdoin aika siirtyä voimakkaasti elvyttävään politiikkaan. Koko Euroopan talouden käänteeseen tarvitaan elvytystä kaikilta niiltä Euroopan mailta, joilla on siihen mahdollisuus. Saksa on suurista talouksista ainoa, jolla rahkeet riittävät. Saksan ja muiden vahvan talouden maiden yhteistyö olisi kaikkien eurooppalaisten etu. Myös olematonta inflaatiopeikkoa pelkäävällä Euroopan keskuspankilla olisi jo peiliin katsomisen paikka.
Kirjoitus on julkaistu Vasen Raisio –lehdessä 2/2013