Eduskunnan juhlaistunto 18.9.2013
Arvoisa puhemies
Suomen valloittanut Venäjä lupasi säilyttää paikalliset olot ennallaan. Se johtui paljolti halusta rauhoittaa valloitetut alueet mahdollisimman nopeasti. Ei haluttu sissejä metsiin.
Ruotsin itäisten maakuntien liittäminen Venäjän keisarikuntaan sai näin rajatussa Suomessa viriämään myös pohdinnan maakuntien asukkaiden identiteetistä. Kansallisen herättäjän A. I. Arvidssonin kerrotaan kiteyttäneen asian näin: Svenskar äro vi inte längre, русскими мы не хотим становиться, olkaamme siis suomalaisia.
Säätyvaltiopäivien säännönmukainen koolla olo varmisti sen, että lainsäädäntöä voitiin pitää jatkuvasti ajan tasalla, mutta sen sisällön määritteli sangen suppea piiri. Valtaosalla kansaa ei ollut äänioikeutta eikä vaalikelpoisuutta. Kaikki naiset oli kokonaan suljettu päätöksenteosta.
Säätyvaltiopäivät toimivat silti myös jonkinlaisena politiikan puhujalavana ja Suomea hallitsevan eliitin tahdon ilmaisijana.
Venäjän tappio Japanin sodassa aukaisi portit radikaalille rakenteelliselle uudistukselle, yleiselle ja yhtäläiselle äänioikeudelle. Koko kansa, ei vain sen eliitti pääsi valitsemaan eduskunnan.
Se oli naisliikkeen voitto, se oli työväestön ja maaseudun rahvaan voitto. Paitsi osallisuutta päätösten tekoon tällainen eduskunta tarjosi aivan uudenlaisen puhujalavan asioiden nostamiseksi yhteiskunnalliseen keskusteluun.
Tämän päivän puhujalavojen sortuessa hieman jännittää, mihin uusi mullistus, tiedonvälityksen digitalisoituminen on viemässä yhteiskunnallisen keskustelun paikkoja. Onko tuloksena vain julkisuuden pirstaloituminen ilman, ettei oikeasti ole enää yhtä keskeistä paikkaa, jossa asiat ottaisivat mittaa toisistaan. Murros näkyy jo muun muassa painetun median ongelmina ja epävarmuutena.
Arvoisa puhemies
Säännöllistä valtiopäivätoimintaa juhlittaessa on hyvä muistaa se, että säätyvaltiopäivillä valtaa käytti Suomen vähälukuinen taloudellinen ja poliittinen eliitti.
Hyvät edustajatoverit, arvoisat kutsuvieraat,
nyt kun juhlimme tätä 150 vuotta vanhaa eduskuntalaitosta, niin meillä on syytä olla ylpeitä rehellisillä vaaleilla valitusta, tasa-arvoisesta ja tasavertaisesta kansanedustuslaitoksesta.
Nykymaailmassakin on aihetta alleviivata, että ihmisoikeudet eivät saa riippua sukupuolesta, varallisuudesta, sosiaalisesta tai etnisestä taustasta eivätkä myöskään seksuaalisesta suuntautumisesta.