Suomi on vauras ja hyvinvoiva maa. Keskimääräinen elinikä on nyky-Suomessa noussut korkeammaksi kuin menneet sukupolvet ovat uskaltaneet toivoakaan. Useammat pitkän ja raskaan työuran tehneet ihmiset voivat viettää leppoisia eläkepäiviä entistä pidempään ja entistä terveempinä.
Parantunut terveys ja kohonnut elinikä on osoitus suomalaisen yhteiskunnan onnistumisesta. Omaksumalla pohjoismainen yhteiskuntamalli ja hyvinvointiajattelu olemme kyenneet takaamaan kaikille yhteiskunnan jäsenille terveyttä, hyvinvointia ja turvallisen elinympäristön. Tämä on upea saavutus. Se on työväenliikkeen kamppailun, sivistyneistön, ajattelevan nuorison, ja valistuneiden työnantajien yhteistyön tulos.
Poliittinen oikeisto näkee tänään yhä enemmän kansalaisten eliniän nousun vain kustannuksena. Puhutaan uhkaavasta eläkepommista, puhutaan välttämättömistä rakenteellisista uudistuksista, puhutaan ”huoltosuhteen” heikkenemisestä.
Eläketurvaa pyritään nakertamaan, eläkkeiden verotusta kiristämään ja asettamaan yhä uusia vaatimuksia pitkän työuran tehneitä ihmisiä kohtaan, jotta nämä ”jaksaisivat” työelämässä pidempään ja pidempään. Ihmisten syyllistäminen omasta eliniästään on käsittämätöntä. Ihmisten näkeminen kustannuseränä edustaa myös ajattelua, jonka äärimuotojen luulisi jo hautautuneen jonnekin 1930-luvun pimeyteen.
Mustavalkoinen jako työssäkäyviin ”elättäjiin” ja työttömien, eläkeläisten ja lasten muodostamiin ”elätettäviin” on virheellinen ellei suorastaan valheellinen. Porvariston talouspuheissa jää huomiotta se, kuinka monella tavalla ikääntynyt väestö aktiivisesti osallistuu yhteiskuntaan ja yhteisen hyvinvoinnin rakentamiseen.
Eläkeläiset eivät missään tapauksessa ole vain pelkkä kustannus. Päinvastoin, eläkeläisväestö on suuri voimavara: ilman kymmeniä tuhansia isovanhempia työikäisten ihmisten kiire ja stressi kasvaisi, lapsemme voisivat huonommin, ja monien kansalaisjärjestöjen, urheiluseurojen ja poliittisten puolueidenkin toiminta hiipuisi vapaaehtoisen ilmaistyön puutteessa.
Vasemmistolle terve, pitkä elinikä on yhteiskunnan tärkeimpiä – ellei tärkein – tavoitteita. Yhteiskunnan tehtävä on taata kaikille ihmisille heidän elämäntilanteeseen sopivat tavat osallistua, vaikuttaa ja elää elämäänsä. Näin yhteiskunnasta tulee tasapainoisempi, inhimillisempi ja turvallisempi.
Suomi on nyt vauraampi kuin koskaan. Siksi on häpeällistä, että talouden säästöjen perusteella niin monet ikääntyneet ihmiset jätetään ilman riittäviä palveluita, ja ilman heille kuuluvaa arvostusta. Eläkeläisten eriarvoiselle kohtelulle verotuksessa ei myöskään ole kestäviä perusteita. Vasemmisto pyrkii edistämään yhteiskuntaa, jossa palvelut ovat kunnossa, eikä kenenkään oikeuksia poljeta syntymävuoden perusteella.
Kolumni julkaistu Vasemmistoliiton jäsenlehdessä 2/2013