Hyvä, että naiset ovat tasa-arvoisia edes yhtenä päivänä vuodessa, tänään. Naisen rooli on muuten se perinteinen, kahvinkeittäjä, jälkien siivooja, sihteeri, ja miesten maailman arvostus näkyy myös palkkauksessa.
Tasa-arvo Suomessa on pelkkä illuusio niin kauan kuin naisten palkkoja ei saada miesten palkkojen tasolle. Jopa puolet nykyisestä palkkaerosta on selittämätöntä: naisten palkat jäävät yhä jälkeen samanikäisten, samalla tavalla koulutettujen sekä samoilla toimialoilla ja samojen ammattinimikkeiden alla toimivien miesten palkoista. Ammattiliitto Pron tutkimuksen mukaan selittämätön palkkaero on kahdeksan prosenttia, eikä ero ole kaventunut yhtään.
Nuorten naisten asemaa työmarkkinoilla verrattuna samanikäisiin miehiin heikentää merkittävästi se, että työnantajat varovat nuorten naisten palkkaamista lasten hankkimisen pelosta. Näin on, vaikka uusien veronmaksajien synnyttäminen on koko yhteiskunnan etu.
Vanhempien melko yhtäläisistä mahdollisuuksista huolimatta perhevapaita käyttävät todellisuudessa etupäässä naiset. Tämän vuoksi myös suurin osa niistä koituvista kustannuksista jää naisvaltaisten alojen maksettavaksi. Miesvaltaisten alojen työnantajat pääsevät helpommalla.
Miksi suomalaisista lapsista huolehtimisesta maksavat vain äitien työnantajat? Näiden kustannusten vuoksi naisvaltaisten hoiva- ja palvelualojen työllistämismahdollisuudet heikentyvät, ja jo entuudestaan parempipalkkaiset miesvaltaiset alat hyötyvät. Sukupuolten palkka-ero kasvaa.
Muutos tähän olisi kaikkien etu, niin lasten, isien ja äitien. Vanhemmuuden kustannusten jakaminen kaikkien työnantajien kesken ei ole vaikea toteuttaa, jos tahtoa riittää. Uudistus olisi yksinkertaisinta toteuttaa sairausvakuutusjärjestelmän kautta, kaikilta työnantajilta tähän tarkoitukseen kerättävien sairausvakuutusmaksujen korvamerkityllä osuudella.