Joukko kansanedustajia on jättänyt lakialoitteen lukukausimaksujen säätämisestä yliopistoissa ja korkeakouluissa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.
Aloite on torjuttava. Sen läpimeno olisi sivistyneen ja tasa-arvoisen yhteiskuntakäsityksen vastainen ja jopa kansantaloudelle vahingollinen.
Yliopistojen ja korkeakoulujen tehtävänä on tieteen tekeminen ja sivistyksen jakaminen. Opintojen maksuttomuus takaa parhaiten sen, ettei ihmisen taloudellinen tausta ole esteenä opiskelulle. Näin kaikilla niillä, joilla on halua ja paloa tutkimukseen, voivat kouluttautua ja kehittää osaamistaan.
Maksuton koulutus on myös koko kansantaloudelle kannattava investointi. Pienen maan yliopistot eivät voi kilpailla maailman huippuyliopistojen kanssa resursseissa, ja siksi opintojen maksuttomuus on keskeinen keino houkutella osaajia Suomeen.
Arviolta puolet Suomessa opiskelleista ulkomaalaisista opiskelijoista jää tutkinnon jälkeen tänne asumaan. Suomeen työllistyvä korkeasti koulutettu ihminen maksaa koulutuksensa takaisin veroina muutamassa vuodessa.
Suomessa yliopistojen maksuttomuus ei ole vuosikymmenien aikana johtanut mihinkään mittavaan opiskelijaryntäykseen ja suurin kustannuksin. Päinvastoin, verrattuna moniin muihin maihin, edes opintojen maksuttomuus ei ole pystynyt houkuttelemaan ihmisiä Suomeen.
Koulutukseen on satsattava, sillä Suomen tulevaisuus on juuri osaamisessa, koulutuksessa ja korkean jalostusasteen tuotannossa – ei palkka-alessa.
Lukukausimaksuja perustellaan taloudellisilla seikoilla, mutta en mitenkään voi ymmärtää, kuinka huippuosaajien karkottaminen voisi palvella suomalaisten ja siten myös muun maailman kanssa kilpailemaan joutuvan elinkeinoelämän etua.
Lukukausimaksuista on huonoja kokemuksia muista Pohjoismaista, joissa ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden määrät ovat romahtaneet.
Maamme teollisuushistoria on täynnä ulkomailta tulleita pioneereja ja huippuosaajia. On koko yhteiskunnan, kansantalouden ja työpaikkojen etu varmistaa, että ulkomaalaisia osaajia saadaan myös tänne syrjäiseen Suomeen tulevaisuudessa.
”Oletkohan sinä Annika edes ymmärtänyt asiaa, jota kommentoit? Eikös Suomea hyödytä juurikin ne ulkomaiset opiskelijat, jotka valmistuttuaan JÄÄVÄT Suomeen töihin? Tässä lakialoitteessa nimenomaan todetaan, että nämä ulkomaalaiset saavat vähentää lukukausimaksut verotuksessa, joten loppujen lopuksi Suomeen jäävät opiskelijat eivät edelleenkään maksa koulutuksesta mitään. Joten mitä vauhkoat?”
Herra Tapio näemmä ainakin ollut hereillä. Suomalaisella hyvinvointiyhteiskunnalla on velvollisuus kustantaa verovaroista suomalaisten hyvinvointi. Yliopiston – kuten mikään muukaan palvelu tai hyödyke – ei ole ilmaista. Sitä ei mikään ylevä filosofia muuta miksikään. Verovähennysoikeus riippuu tietenkin siitä, että valmistunut saa töitä. Jos töitä ei saa se johtuu joko siitä, että kouluttautuneelle ei ole yksinkertaisesti töitä. Tämä on raaka fakta myös suomalaisille opiskelijoille ja joka on koulutuspolitiikan ongelma. Pitäisi tässä tapauksessa miettiä miksi koulutetaan ja millaisin tarkoitusperin.
Toinen vaihtoehto on, että valmistunut ei ole tarpeeksi motivoitunut hakemaan töitä, jolloin saakin maksaa itse laskunsa. Suomi, vaikka ehkä onkin ulkomaalaisia kohtaan välillä ennakkoluuloinen kansa, kyllä osaa myös tunnistaa osaamisen ja motivaation tehdä töitä ja osaa tätä arvostaakin. Uskallan väittää että harvassa on ulkomaalaiset, koulutetut ihmiset, jotka Suomessa jäisivät rasismin takia ilman työtä. Tämä piti kirjoittaa ihan vaan sillä uhalla, että joku tulee ja heittää vielä jonkun rasismikortin pöytään.
Suomi on suomalaisten työllä luotu, jonka tarkoitus on palvella kansalaisia, ei ulkomaalaisia.
Eräs näkökulma:
– entäpä jos Suomen eräs kilpailuvaltti kisailtaessa opiskelijoista onkin maksuton korkeatasoinen koulutus
– ketkä jäisivät tulematta, jos opiskelu olisi maksullista?
On pelottavaa miten kansanedustaja -koulutuksistaan huolimatta- voi olla jatkuvasti niin pihalla kuin Annika Lapintie. Itseäni hävettäisi, jos olisin äänestänyt kyseistä henkilöä…
Oletkohan sinä Annika edes ymmärtänyt asiaa, jota kommentoit? Eikös Suomea hyödytä juurikin ne ulkomaiset opiskelijat, jotka valmistuttuaan JÄÄVÄT Suomeen töihin? Tässä lakialoitteessa nimenomaan todetaan, että nämä ulkomaalaiset saavat vähentää lukukausimaksut verotuksessa, joten loppujen lopuksi Suomeen jäävät opiskelijat eivät edelleenkään maksa koulutuksesta mitään. Joten mitä vauhkoat?
Lapintie näyttää näin ulkopuolisin silmin olevan täysin syyntakeettomassa tilassa. Haluaisinkin esittää syvän huolestuneisuuteni siitä miten rouva edustaja pystyy huolehtimaan tehtävistään.
Luulisin tämänkaltaisen edustajan olevan vaarallisuudessa samalla viivalla itseladattavan kertatulikonepistoolin kanssa.
Kannatan ajatusta.
Kuitenkin numeroilla johdetaan harhaan useita ihmisiä enkä toivo tästä tulevan maamme tapa (jos jo ei ole).
Suomeen työllistyvä korkeasti koulutettu ihminen maksaa koulutuksensa takaisin veroina muutamassa vuodessa.
Asia on toisaalta totta toisaalta taas ei.
Otetaan arvio että keskimäärin mainitsemasi tutkinnot kustantavat noin 30000e per opiskelija. (http://yle.fi/uutiset/hintaerot_huimia_yliopisto-opetuksessa/5249817)
Jos opiskelija saa hyvän homman niin hänen vuosipalkkansa keskimäärin on noin 30-40ke jonka pyöristän 35ke:n.
Veroja tuosta helsingissä maksetaan noin 27%, eli vero kertymä on noin 9500e vuodessa.
Näin ollen koulutuksen opiskelija maksaa takaisin hiukan yli kolmessa vuodessa.
Totuuden rumaa vääristelyä tämä kuitenkin on jos huomioon ei oteta että veroeuroita opiskeluun viimesimmän budjetin mukaan ohjataan 11.3% eli 88% valtion verotuksesta menee muualle varmastikkin kansalaisillemme tarpeellisiin asioihin.
Nyt olemme päässeet siihen että koulutuksen kuoletus aika on noin 25 vuotta jota ei pysty enää sanomaan ”muutamaksi” rehellisesti.
Esia ei kuten tiedät ole näinkään mustavalkoinen, mutta yksikertaisuuden vuoksi en mene kunnallis/valtio verotuksten vaikutuksia asiaan laskemaan.
Rohkea kannanotto. Kuitenkin perusteltu. Siomalaisten opiskelijoiden en ole kuullut ainakaan vielä protestoivan ulkomaalaisten maksuttomuutta vastaan. Päinvastoin, monet ajattelevat siinä avattavan pää myös suomalaisten opiskelijoiden lukukausimaksuille. Paradoksaalista, mutta siihen pienellä Suomen kansalla ei ole varaa. Meidän pitää ottaa käyttöön kaikki halukkaat resurssit. Aseistakieltäytyjätkin meidän pitää kuitenkin hyväksyä. Työelämä kapitalistisessa markkinataloudessa on eräänlaista yhden miehen/naisen sotaa koko ajan.
Annika on hyvä vaan ja maksaa omista vaan muitten koulutuksen !!
Onko Annikan mielestä Suomen kansantaloudelle sitä parempi mitä enemmän ulkomaalaisia verorahoillamme koulutetaan? Vai onko olemassa jokin optimaalinen määrä, jonka jälkeen lisäulkomaalaiset eivät enää tuokaan suoraa hyötyä? Mikä on tuo raja? 10 000 maksutta koulutettavaa? 100 000? Miljoona?
Arvelen myös, että tehokkaimmin huippuosaajia Suomesta pois karkoittavat sikamainen verotus ja ummehtunut, vasemmistolainen ilmapiiri.
Ei hyvää päivää…