Tänään julkistettiin hallituksen uusi turvallisuus- ja puolustuspoliittinen selonteko. Olennaisinta on, että oikeiston pitkin syksyä esittämät vaatimukset satojen miljoonien eurojen lisärahasta armeijalle eivät toteutuneet.
Vasemmistoliitto ajoi selonteon valmistelussa linjaa, että armeijan menolisäyksiin ei tule sitoutua, vaan puolustusmenoissa on huomioitava yleinen taloustilanne ja muun yhteiskunnan tarpeet. Lisävarustelulle ei anna aihetta myöskään Suomen ja Euroopan turvallisuustilanne.
Tämä näkemys voitti, ja puolustusmenoissa säilyy kohtuus ja harkinta. Vasemmiston linjoilla on myös kansalaisten selvä enemmistö: Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan tuoreen tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa suomalaisista kannattaa puolustusmenojen pitämistä ennallaan tai niiden vähentämistä.
Selonteon valmistelussa varsinkin oikeisto olisi halunnut luvata armeijalle automaattisten indeksikorotusten lisäksi jopa 150 miljoonaa euroa vuodessa lisää, selonteon koko tarkasteluaikana yhteensä yli puoli miljardia euroa!
Armeijan rahatoiveita perustellaan asejärjestelmien kallistumisella. Kuitenkin samat tai vielä suuremmat kustannuspaineet kohdistuvat terveydenhuoltoon, vanhustenhoivaan ja muihin hallinnon aloihin.
Armeija ei ole mikään talouden realiteettien ulkopuolinen saareke, vaan kaikkien on osallistuttava niiden ratkaisujen etsintään, joilla Suomi pääsee taloustaantuman yli.
Puolustusmenoissa säilyi nyt tolkku. Vasemmisto sai tahtonsa läpi myös siinä, että selonteko toistaa hallitusohjelman Nato-kannan: tämän hallituksen aikana ei valmistella Nato-jäsenyyden hakemista.
”Puolustuksen tavoitetilan ja käytettävissä olevien
resurssien välillä on muodostumassa epätasapaino huomioiden 2020-luvun
tarpeet suorituskykyjen ylläpitämisessä ja kehittämisessä. Tämän seurauksena
puolustusvoimien kyky tehtäviensä suorittamiseen uhkaa heiketä alle edellytetyn
tason. Puolustuskyvyn ylläpidon ja kehittämisen keskeisiin haasteisiin on
varauduttava jo tällä vuosikymmenellä. Muutoin 2020-luvulle tultaessa puolustuskyky
ei enää vastaisi puolustusvoimien tehtävien ja toimintaympäristön asettamia vaatimuksia”
Ja Annika Lapintie juhlii sitä, ettei Puolustusvoimille annettu niiden tarvitsemia lisäresursseja puolustuksen ylläpitoon ja kehittämiseen? Miten tämä pitää tulkita? Että Vasemmistoliiton mielestä ei Puolustusvoimien tule kyetä uskottavaan koko maan puolustukseen?
Suomessa menee valtava rahasumma vuosittain sosiaali- ja terveysmenoihin. Näihin ei ole kohdistumassa julkisuudessa mitään leikkauksia tai järkevöittämisiä. Suomessa on 250 000 työtöntä. Heidän elättämisensä maksaa erittäin paljon ja heikentää Suomen taloutta oleellisesti.
Silti Vasemmistoliitto puolustuaa näitä menoja oikeutettuina ja itsestäänselvinä. En ole ainakaan nähnyt teidän ajavan heikennyksiä ko. menoihin.
Tosiasia on että Puolustusvoimat ovat kroonisessa rahoitusvajeessa riippumatta omasta tahdostaan, eikä sitä tulisi enää tietoisesti heikentää. Sosiaaliturvaa tulisi Suomessa heikentää ja saada pakotettua työkelpoiset kotisohvalta töihin.