Uudelleen Yhdysvaltain presidentiksi valitulla Barack Obamalla on edessään vaikea taloustilanne ja vaalitaiston jälkeen poliittisesti jakautunut maa. Monet Yhdysvaltojen tekemät päätökset heijastuvat koko muuhun maailmaan.
Neljä vuotta sitten valitun Obaman lupauksia on jäänyt toteutumatta tai puolitiehen. USA:n presidentillä on nyt tuhannen taalan paikka osoittaa olevansa saamansa Nobelin rauhanpalkinnon arvoinen. Löytyykö USA:n ulkopolitiikasta se perintö, josta Obaman presidenttikausi muistetaan?
Koko Lähi-idän tilanne on todella huolestuttava. Syyrian sisällissodan aiheuttamat inhimilliset kärsimykset kasvavat päivä päivältä. Yhdysvallat on aivan keskeisessä asemassa Lähi-idän konfliktin rauhanomaisessa ratkaisemisessa. Palestiinan osalta sovintoprosessin eteneminen edellyttää, että Israel pysäyttää maan valtaukset miehitetyillä alueilla.
Yhdysvaltojen tulee vihdoin sulkea epäinhimillinen Guantanamon vankileiri. Leiri on häpeätahra Obamalle, joka ei ole täyttänyt lupaustaan leirin sulkemisesta. Ongelmaksi saattaa taas muodostua republikaanienemmistöisen edustajainhuoneen vastustus.
Toiveeni on myös, että Yhdysvallat ei aloittaisi mitään uutta sotaa, mikä on liian usein ollut presidenttien testamentti jälkipolville.
Paljon parantamista on myös Yhdysvaltojen aktiivisuudessa ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Lyhyen aikavälin talousvaikeudet tai hiilikaivos-, öljy- ja autoteollisuuden edut eivät saa olla tärkeämpiä, kuin koko ihmiskunnan historian suurimman katastrofin estäminen.