Yksi räikeä esimerkki veron välttämisestä on äskettäin julkisuudessa olleet tiedot, että monikansallinen pörssiyhtiö Mehiläinen kierrättää voittonsa veroparatiisien kautta.
Tämä Suomen suurimpiin kuuluva terveysalan yritys on julkean verosuunnittelun avulla lähes kokonaan välttänyt verojen maksamisen Suomeen. Viime vuonna Mehiläinen maksoi 39 miljoonan euron liikevoitostaan Suomeen veroja vain 360 000 euroa. Ulkomaiselle emoyhtiölle maksetuilla konserniavustuksilla veromäärä on voitu vähentää minimiin.
Monet yksityiset ja julkishallinnon työnantajat ostavat terveyspalveluja Mehiläiseltä. Veronkierron tultua ilmi ovat monet yritykset ja järjestöt vaihtaneet työterveyspalveluidensa toimittajaa.
Veroja kiertävät yritykset saavat suomalaiselta yhteiskunnalta koulutetun työvoiman, toimintaansa tarvittavan infrastruktuurin ja luotettavat markkinat ostovoimaisine asiakkaineen. Vastineeksi yhteiskunnan on vähintään edellytettävä asianmukaista verojen maksua.
Voittojen pumppaamista ulkomaille ei voi hyväksyä. Ilman verotuloja julkisen terveydenhuollon rahoitus vaikeutuu ja lainkuuliaiset veroja maksavat yritykset syrjäytyvät kilpailussa. Kaikkein paras tapa välttää veronkierto terveydenhuollossa ovat kunnan itse tuottamat julkiset terveyspalvelut.
Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sdp) on kehottanut kuntia välttämään veroparatiiseja käyttäviä firmoja. Tämä on tärkeä huomio ja on hyvä, että vasemmiston pitkään vaatimat muutokset etenevät.
Nyt on myös nopeasti saatava voimaan lainmuutokset, jotta veroparatiisien käyttö ei enää kannata tai että tällainen veronkierto tulee mahdottomaksi. Esimerkiksi yritysten korkovähennysoikeutta rajaava lakimuutos on pikaisesti saatava eduskunnan käsittelyyn.
Jyrkkä ei yksityistämiselle, ammattitaitoinen kunnan oma henkilökunta voi tarjota korkeatasoiset palvelut kuntalaisille ja verotulot jäävät varmasti kuntaan. Yritysmailma kuorii vaoin kerman päältä.