Asepalvelusta aiotaan lyhentää 15 vuorokaudella Risto Siilasmaan työryhmän suosituksen mukaisesti. Ensi vuoden helmikuusta lähtien lyhin varusmiespalvelus olisi siten 165 päivää eli viisi ja puoli kuukautta.
http://valtioneuvosto.fi/ajankohtaista/tiedotteet/tiedote/fi.jsp?oid=356836
Puolustusvoimia sovitetaan muuttuneeseen turvallisuusympäristöön. Massa-armeijoiden aika on mennyt ja asepalvelukseen määrättävien osuus miesikäluokasta on laskussa.
Aseistakieltäytyjien varusmiespalvelukseen verrattuna ylipitkään siviilipalvelukseen ei ole perusteita. Siviilipalvelus kestää nykyisin 12 kuukautta. Viiden ja puolen kuukauden asepalvelun rinnalla pitkä siviilipalvelus näyttäytyy pelkästään vakaumuksesta annettavana rangaistuksena. Kansalaisten yhdenvertainen kohtelu ei toteudu.
Samoin kuin asevelvollisuuden, myös siviilipalveluksen lyhentäminen merkitsisi työurien pidentymistä ja toisi rakenteellisia säästöjä. Kansantaloudelle ei ole mitenkään eduksi, että ihmiset ovat pitkään poissa koulutustaan vastaavasta työstä.
Siviilipalveluksen alkamis- ja päättymisajasta, mahdollisen opiskelupaikan tai pääsykokeiden ajankohdasta ja muista syistä johtuen monelle voi tulla jopa kahden-kolmen vuoden tauko normaalista työelämästä tai opinnoista. Tuhansien ihmisten ura- ja ansiokehitys heikkenee ja myös valtion verotulot pienenevät.
Siviilipalvelus voitaisiin hyvin lyhentää samanmittaiseksi kuin lyhin varusmiespalvelus, eli viiteen ja puoleen kuukauteen. Olen jättänyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.
Olen tässä asiassa eri mieltä. Sivarista pitäisi saada tasavertainen asepalveluksen ja totaalin kanssa. Jos kuvitellaan että henkilö a on intissä 6 kuukautta ja henkilö b saman verran siviilipalveluksessa niin mitä luultavammin henkilö b on paremmassa asemassa.
Henkilö a on kuitenkin lähes 24h palveluksessa, todennäköisesti vielä kaukana kotoa ja pääsee lomille hyvällä tuurilla joka toinen viikonloppu. Kun taas henkilö b on siviilipalveluksessa ensimmäistä kuukautta lukuunottamatta vain 8h päivässä, pääsee joka ilta kotiin nukkumaan ja viikonloput on aina vapaina.
Miksi henkilöä a rangaistaan siitä että valitsee asepalveluksen?
Reilua olisi että asepalvelus, totaalikieltäytyminen ja siviilipalvelus olisivat jollain tavalla tasavertaisia tuntimäärällisesti.
Ja entä henkilö joka on armeijassa 9 tai 12 kuukautta?
Miksei järjestelmästä voisi tehdä tasa-arvoista kaikille? Naiset mukaan myös.
Siviilipalvelukseen lähtee tänä päivänä yhä useampi myös sillä perusteella, että kokee sen varusmiespalvelusta hyödyllisemmäksi yhteiskunnalle. Toivottavasti kysymyksesi herättää taas enemmän huomiota tämän epäkohdan suhteen.
Juuh, ASIAA!!