Hallitus on sitoutunut ottamaan huomioon tasa-arvonäkökulman kaikessa päätöksenteossa. Hallitusohjelman mukaan valtio edistää omistamissaan yhtiöissä sukupuolten välistä tasa-arvoa ja pyrkii suunnitelmallisesti turvaamaan riittävän naisten edustuksen valtio-omisteisten yhtiöiden hallituksissa.
Omistajana valtion tulee ajaa koko yhteiskunnan etua. Ei riitä, että huolehditaan vain mahdollisimman suuren voiton turvaamisesta. Valtionyhtiöiden tulee toimia muille yrityksille esimerkkeinä yhteiskuntavastuun toteutumisessa. Tasa-arvon edistäminen on eräs tapa osoittaa yhteiskuntavastuuta.
Valtionyhtiöissä näyttää toteutuneen tähän asti vain Hyvä veli –verkoston edut.
Esitän, että valtionyhtiöiden hallituksissa otetaan käyttöön sukupuolikiintiöt, joiden mukaan molempien sukupuolten edustuksen tulee olla vähintään 40 prosenttia. Valtion tulee myös omistajana edistää sukupuolikiintiöitä kaikissa niissä yhtiöissä, joissa valtiolla on vähemmistö-omistus.
Suomessa on sukupuolikiintiöistä hyviä kokemuksia kuntatasolta. Kiintiöiden avulla on myös miesten edustusta turvattu erityisesti opetus-, terveys- ja sosiaalitoimen lautakunnissa. Pätevien hallitusjäsenten löytämisestä ei liene huolta. Suomessa on korkea koulutustaso. Päteviä naisia ja miehiä riittää kaikille päätöksenteon tasoille.
Norjassa sukupuolikiintiöt ovat olleet käytössä yritysten hallituksissa käytössä jo vuodesta 2006 alkaen. Myös Espanjassa, Alankomaissa, Islannissa, Ranskassa, Belgiassa ja Italiassa on otettu askelia velvoittavan lainsäädännön suuntaan. Kiintiöistä keskustellaan myös Ruotsissa, Tanskassa ja Saksassa. Tukea on tullut myös EU:n komission ja parlamentin suunnalta.
Viime marraskuussa tehdyn valtioneuvoston omistajapolitiikkaa koskevan periaatepäätöksen mukaan varmistetaan molempien sukupuolten riittävä edustus valtio-omisteisten yhtiöiden hallituksissa. En jaksa uskoa, että asia käytännössä toteutuu ilman velvoittavia kiintiöitä.
Myös henkilöstön edustus yhtiöiden hallituksissa on jäänyt lapsenkenkiin.
Kirjoitus on julkaistu Turun Sanomien Lukijan kolumni -palstalla 18.3.2012
Vielä sen verran, että otsikkoosi viitaten, ehdottomasti nuo hyväveli-yhteydet pitää murskata, no doubt. Esittämäsi vaan ei ole oikea ratkaisu, ei missään tapauksessa.
”Esitän, että valtionyhtiöiden hallituksissa otetaan käyttöön sukupuolikiintiöt”
Et voi olla tosissasi puhuessasi meidän kaikkien suomalaisten yhteisestä omaisuudesta ja sen hoitamisesta?!
Mielestäsi siis asioitamme hoitamaan pitää saada lisää naisia, välittämättä siitä osaisivatko he tehtävänsä vai ei?
Älkää hyvät feministit työntäkö asioita liian pitkälle, sillä Halosen aika oli ja meni, eikä teillä uskoakseni koskaan enää tule olemaan samanlaista ’takuuselkänojaa’ kuin hänen, ei niin mairittelevalla ajallaan.
Seta-peli on jo menetetty.