Kaikki rikkaat eivät ole ahneita. Yhdysvalloissa maailman kolmanneksi rikkain ihminen Warren Buffett havahtui siihen; että hän maksaa veroja pienemmän prosentin mukaan kuin hänen sihteerinsä.
Presidentti Barack Obama on nyt kaavaillut Yhdysvalloissa erityisveroa niille amerikkalaisille, jotka tienaavat enemmän kuin miljoona dollaria vuodessa. Samaa ajattelumallia pitäisi mielestäni soveltaa Suomessakin.
Nyt on solidaarisuusveron aika. Ehdotukseni on, että kaikkien suurituloisten verotusta kiristettäisiin väliaikaisesti.
Sekä ansiotuloja että pääomatuloja koskevan solidaarisuusveron taso on asetettava sellaiseksi, ettei kyse olisi vain symboliikasta, vaan verolla todella kartutettaisiin yhteistä kassaa palveluiden rahoittamiseksi ja velanoton pienentämiseksi.
Monissa muissa Euroopan maissa on talouskriisin vuoksi päädytty solidaarisuusveron tyyppisiin ratkaisuihin. Ylimpien tuloluokkien verotusta on kiristetty kriisimaiden Kreikan ja Portugalin lisäksi muun muassa Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.
Suomessa veroajattelu ei ole yhtä raikasta kuin miljardööri Buffettilla. Täällä kaavaillaan satojen miljoonien veronalennuksia ja samaan aikaan on ehdotettu kaikkien palkkojen jäädyttämistä. Kuka hyötyisi moisista toimista?
Veronalennuspuheiden sijaan tarvitaan uusia avauksia veropohjan laajentamiseksi.
Hallitus on onneksi ottamassa askelia myös hyvään suuntaan: pääomaverotukseen tulee progressiota ja hyvätuloisia suosivia verovähennyksiä karsitaan.
Perusvähennyksen nosto tuo progressiota myös kunnallisverotukseen ja perusturvan tasokorotus tasaa tuloeroja. On hienoa, että Euroopan laajuinen rahoitusmarkkkinaverokin on myötätuulessa.
Suotakoon Suomenkin hyväosaisille mahdollisuus seurata Warren Buffettin viitoittamaa tietä.