Arabimaiden kuohunta ja demokratiavaatimukset ovat tuoneet uutta puhtia myös Israelin-Palestiinan konfliktin ratkaisuun. Yksi YK:n yleiskokouksen merkittävimpiä asioita on kysymys Palestiinan valtion tunnustamisesta ja hyväksymisestä YK:n täysivaltaiseksi jäseneksi.
Palestiinalaiset ansaitsevat oman valtion. Toivottavasti esillä oleva tunnustamishanke vahvistaa Palestiinan asemaa kansainvälisessä yhteisössä. Myös Lähi-Idässä kaikilla ihmisillä tulee olla oikeus elää rauhassa, tasavertaisina ja yhtäläisin oikeuksin, uskonnosta tai etnisyydestä riippumatta.
Vuoden 1967 rajoihin pohjautuva kahden valtion malli on hyvä lähtökohta ja kompromissi, jolle rauhaa voisi rakentaa.
Israelin ja palestiinalaisten Oslossa vuonna 1993 solmiman sopimuksen piti johtaa kahden valtion luomiseen. Sen jälkeen valtaan noussut pääministeri Benjamin Netanjahun johtama oikeistohallitus kuitenkin pysäytti lopullista sopimusta koskevat neuvottelut.
Neuvottelut eivät ole edenneet ja Israel on jatkanut siirtokuntien rakentamista niin Jerusalemiin kuin muuallekin palestiinalaismaille.
Yhdysvallat on ilmoittanut estävänsä Palestiinan tunnustamisen käyttämällä veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa. Israelissa on vallassa kompromisseihin kykenemätön Netanjahu. Ilman Israelin ja Yhdysvaltojen kantojen lieventymistä on konfliktin ratkaiseminen mahdotonta.
Lukkiutuneessa tilanteessa Euroopan unionilla olisi mahdollisuus profiloitua uudella tavalla. EU on Israelin tärkeä kauppakumppanina ja sen ääntä kuunnellaan myös Atlantin länsipuolella.
Suomen tulisi EU:n jäsenenä pyrkiä vaikuttamaan siihen, että koko EU:n kanta tulisi YK:n yleiskokouksessa Palestiinan tunnustamiselle myötämieliseksi.
Hyvää esimerkkiä on näyttänyt EU:n ulkopuolinen Norja, joka on ilmoittanut valmiutensa Palestiinan tunnustamiseen.
Tukea voi osoittaa myös muilla tavoin. Eräs oiva ele olisi jos Suomi Ruotsin tapaan nostaisi palestiinalaisten edustajan aseman Suomessa suurlähettilääksi.
Haluaisin kysyä Annika Lapintieltä, keitä ovat palestiinalaiset? Tämän suomenkielinen Wikipedia kertoo:
”Vuonna 1968 palestiinalaisten kansalliskokous määritteli palestiinalaiseksi arabin, joka on asunut Palestiinassa ennen vuotta 1947 ja juutalaisen, joka on elänyt alueella ennen nykyistä sionismia seurannutta laajaa kansanvaellusta. Tätä myöhemmin syntyneistä palestiinalaisia ovat henkilöt joiden isä on määritelmän mukaan palestiinalainen.[1] Suurin osa alueen juutalaisista ei kuitenkaan pidä itseään palestiinalaisina.”
Nähdäkseni joko tämä määritelmä on täysin väärä tai sitten valtion vaatimiselle ei voi olla mitään perusteita.
Koska Annikalla on voimakas kanta asiaan, oletan hänen pystyvän vastaamaan kysymykseen.