Puolustusministeri Stefan Wallin (rkp) käynnisti julkisuuteen antamillaan lausunnoilla kummallisen Nato-keskustelun.
Sotilaallisen liittoutumisen perusteleminen kustannussäästöillä on vähintään kyseenalaista. Sitä paitsi liittoutuminen on yleensä kasvattanut puolustusmenoja.
Ministeri voisi keskittyä olennaisempaan eli hallitusohjelman toteuttamiseen. Yhdessä sovitut kirjaukset puolustusmenojen leikkauksista ovat tärkeitä ja niistä on pidettävä kiinni. Wallin itse oli näissä neuvotteluissa mukana.
Nyt ei pidä enää mankua puolustusmäärärahojen perään ja vaatia samaan aikaan tiukkaa taloudenpitoa muilta aloilta. Puolustusvoimat ei voi olla ainoa erillinen saareke yhteiskunnassa, jossa ei mitään säästöjä tarvitse tehdä.
Puolustusvoimia on monet viime vuodet lellitty ”superindeksillä”, jonka turvin määrärahoja on jatkuvasti nostettu maan taloustilanteesta riippumatta. Tätä perusteltiin puolustusmateriaalin teknistymisellä ja kallistumisella.
Kuitenkin monilla muillakin hallinnonaloilla kuten esimerkiksi sairaaloissa laitteet teknistyvät ja kallistuvat jatkuvasti, mutta vastaavaa määrärahojen automaattista nostoa ei niille ole annettu.
Uudessa hallitusohjelmassa luovuttiin armeijan erityiskohtelusta ja superindeksistä vihdoin ja syystäkin. Tilanteesta närkästynyt Wallin on nyt kummallisesti kytkenyt välttämättömät säästöt Nato-jäsenyyteen.
Säästöjen kohteeksi joutuneiden pettymyksen ymmärtää, mutta puolustusministeriltä vaadittaisiin nyt synkistelyn sijaan sovitun toteuttamista. Muitakin säästökohteita löytyy. Miten olisi vaikka Siilasmaan työryhmän ehdottama asepalveluksen tehostaminen ja lyhentäminen neljään kuukauteen?
Myöhäisherännäisen Nato-intoilun sijaan suosittelen Wallinille luettavaksi hallitusohjelman riviä, jossa todetaan ykskantaan, että ”Suomi ei tämän hallituksen aikana valmistele Nato-jäsenyyden hakemista.” eli ”Finland planerar inte att ansöka om medlemskap i Nato under denna regeringsperiod.”
nykyisessä maailman tilanteessa ei Suomi tarvitse Natoa , pulustusvoimat ei tarvitse uusinta teknologiaa vaan säästyneet voitaisiin käyttää tämänhetkisten varuskuntien ylläpitämiseen.
mitä tulee palvelus ajan pituuteen niin ensimmästen muutama kuukauden aikana opitaan se mitä on tarpeen jotenka palvelus ajan voisi milestäni aivan hyvin lyhentää 4;n kuukauteen. kyllä siinä ajassa saa ” taakse poistua ” aivan koko rahan edestä.