Nuorisotyöttömyys on vakava ongelma, joka tulee kansantaloudelle kalliiksi. On järjetöntä pitää parhaassa iässä olevaa työvoimaa käyttämättömänä ja heittää vuosikausien kallis koulutus hukkaan. Tilastokeskuksen mukaan työttömänä on tälläkin hetkellä lähes joka viides suomalaisnuori.
Taloudellista menetystä suurempi on kuitenkin työttömyydestä usein aiheutuva inhimillinen tappio, kun tuhannet nuoret ovat vaarassa syrjäytyä kokonaan yhteiskunnan ulkopuolelle.
Yhteiskunnalta tarvitaan aktiivisuutta ja työpaikkatakuu nuorille. Kaikille nuorille olisi taattava mielekäs työpaikka tai koulutuspaikka kolmen kuukauden kuluessa valmistumisesta. On uskomatonta haaskausta, että koulutetut ihmiset valmistuvat suoraan kortistoon.
Valtion pitäisi työnantajana näyttää esimerkkiä ja tarjota nuorille riittävästi harjoittelupaikkoja, joista myös maksettaisiin kunnon korvaus, jolla tulee toimeen. Oman koulutusalan töitä tarjoamalla varmistettaisiin tuhansille työttömyyden uhkaamalle nuorelle pääsy työelämään.
Valitettavan usein myös valtio työnantajana käyttää työharjoittelijoita vain ilmaistyövoimana, jolla pyritään pääasiassa taloussäästöihin. Samalla työharjoittelijat vievät valmistuneilta työpaikat.
Yleisradion MOT-ohjelma laski taannoin ilmaisessa työharjoittelussa olleiden määräksi huikeat 320 000 ihmistä, eli 13 prosenttia työvoimasta. Keskeistä on siksi, että työpaikat ovat kunnolla palkattuja. Näin monen nuoren kiinnostus opiskeluun ja työntekoon voisi herätä.
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikko Simonlinna esitti äskettäin nuorten työllistämistä palkan alennuksen ja muita alhaisemman tasaveron avulla. Samalla karsittaisiin nuorilta sosiaalietuudet.
Kyse ei taida olla aidosta ideasta työllisyyden lisäämiseksi vaan pyrkimys siirtää nuoren yhteiskunnalta saama tuki nuorelta itseltään työnantajille, joilla on tarvetta halvalle työvoimalle.
On ryhdyttävä toimeen nuorten puolesta. Ensiaskeleena tulisi korottaa oppivelvollisuus 18 vuoteen ja osoittaa, ettei nuoria jätetä oman onnensa nojaan. Kaikille ilman opiskelupaikkaa oleville alle 18-vuotiaille on sellainen järjestettävä.
Lisäksi kaikille alle 25-vuotiailla nuorilla on säädettävä työpaikkatakuu, jolloin heillä olisi niin halutessaan oikeus kunnon työhön tai koulutuspaikkaan kolmen kuukauden kuluessa valmistumisesta tai työttömäksi joutumisesta.
Kolumni on julkaistu Turun Sanomien Kirjoittajavieras -palstalla 12.4.2011