Pääoma- ja ansiotulojen eriyttäminen verotuksessa on johtanut siihen, että suurituloiset muuntavat ansiotulojaan kevyemmin verotetuiksi pääomatuloiksi. Tässä keplottelussa eivät kaikki ole onnistuneet hyödyntämään porsaanreikiä. Niinpä hallitus on tullut suurituloisia vastaan alentamalla suurten tulojen verotusta ja siirtämättä painopistettä arvonlisäveroon.
Listaamattomissa yrityksissä voi saada osinkoja verottomana 90 000 euroon saakka vuosittain. Se vastaa 7500 euron kuukausituloja. Tavallinen rakennustyöläinen, kaupan kassa tai perushoitaja ei voi edes unelmoida tällaisista tuloista, saati kaikki vielä verottomana.
Pääministeri Kiviniemi ja valtiovarainministeri Katainen ovat molemmat luvanneet seuraavan neljän vuoden aikana alentaa yhteisöveroa. He vaativat, että Suomi osallistuu EU-maiden keskinäiseen verokilpailuun. Se on turmiollinen tie.
Nykyinen EU-maiden kriisi antaa päinvastoin mahdollisuuden panna stoppi veronalennuskilpailulle. Nyt pitää siellä Brysselissä sopia yhteisöveron vähimmäistasosta. Olkaamme kerrankin isänmaan asialla.
Brysselissä ei kuitenkaan pidä suostua Saksan liittokansleri Angela Merkelin EU:ssa esittämään vaatimukseen, että Suomen perustuslakiin kirjataan alijäämää koskeva rajoitus. Sitä käytettäisiin takuuvarmasti talouskriisissä vain verukkeena leikata lapsilisiä ja työttömyysturvaa. Sillä verukkeella luovuttaisiin myös työllisyysmenojen lisäämisestä. Suomi on jo täysi-ikäinen tasavalta, me emme tarvitse mitään teinien kännyköiden saldorajoitusta.
Vasemmiston ryhmäpuhe eduskunnassa tiistaina 8.2.2011 välikysymyskeskustelussa tuloerojen kasvusta ja verotuksen rakenteesta. Lue koko puhe.
Suomessa on tosiaan liian paljon hyvätuloisia ihmisiä. Olisi tehtävä jotain, että heistä päästään eroon. Jos ei muu auta, on saatava aikaan sellaisia verotusratkaisuja, jotka ajavat hyvätuloiset pois maasta.