Itämeren laivaliikenne kärsii saastuttajan maineesta. Vihreiden Osmo Soininvaara on jopa väittänyt Ruotsiin lentämisen olevan laivamatkoja vastuullisempaa, mitä en tältä istumalta usko. Lentoyhtiöille laivojen mustamaalaus varmasti sopii.
Ympäristöajattelu on joka tapauksessa herännyt merenkulussa. Myrkkymaalit sekä pilssiöljyjen ja jätevesien laskeminen suoraan mereen tuomitaan jo yleisesti.
Viking Line on kertonut aikomuksenaan olevan, että heidän seuraava Turussa rakennettava risteilyaluksensa olisi vähäpäästöinen ja ympäristöystävällinen.
Merenkulun päästömääräykset kiristyvät 2015. Varustamot joutuvat joka tapauksessa investoimaan uuteen tekniikkaan.
Haasteena on myös EU:n tavoite kasvihuonekaasujen vähentämiseksi 20 prosentilla vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Merenkulun päästöjen vähentämien on valtava urakka. Se takaa kasvavat markkinat, jossa töitä riittää vuosikymmeniksi.
Ympäristön kannalta paras ratkaisu olisi siirtyä laivojen polttoaineissa vähitellen nesteytettyyn maakaasuun eli LNG:hen.
Sen palamistuotteena syntyy ainoastaan hiilidioksidia ja vesihöyryä, eikä lainkaan rikkiä, pienhiukkasia eikä muita epäpuhtauksia, kuten raskaasta polttoöljystä tai entisaikojen höyrylaivojen kivihiilestä.
Myös laivojen hiilidioksidipäästöt vähentyisivät ainakin neljänneksellä. Täysin päästötöntä merenkulusta ei nykytekniikalla saa, vaikka tulevaisuudessa myös tuuligeneraattoreilla, aurinkopaneeleilla ja jopa paluulla purjeisiin voi laivoilla olla joskus vielä oma loistava tulevaisuutensa.
Suomessa on entuudestaan korkeatasoista kaasumoottoriosaamista. Aikoinaan Turussa ja Vaasassa kehitetty Wärtsilän kaasumoottoriteknologia soveltuisi hyvin laivojen voimanlähteeksi.
Vikingin laivatilauksen myötä suomalaisessa telakkateollisuudessa vahvistuu tietotaito ja kilpailukyky ympäristöystävällisten laivojen rakentajana. Vikingin vanavedessä muutkin varustamot joutuvat harkitsemaan nestekaasuvaihtoehtoa alushankinnoissaan.
Lounais-Suomen kaasuputken ja Turun maakaasuvoimalan kariutuminen oli ympäristön kannalta suuri pettymys.
Sinivihreän hallituksemme surkea ja epäonnistunut ympäristöveroratkaisu tekee maakaasusta suhteellisesti nykyistä kalliimpaa ja suosii saastuttavaa turvetta. Monet työpaikat ja maakaasualan osaaminen Varsinais-Suomessa jäävät syntymättä.
Peliä ei kuitenkaan ole vielä kokonaan menetetty. Vikingin laivatilaus voi toimia suunnannäyttäjänä uudelle ympäristö- ja maakaasuosaamiselle Varsinais-Suomessa.
Nesteytetyn maakaasun tuontiterminaalin rakentaminen Turun seudulle Naantaliin tai Turkuun avaa mahdollisuuden maakaasun laajemmalle käytölle liikennepolttoaineena ja muussa energiakäytössä.
Turun paikallisliikenteen bussitkin voisivat hyvinkin siirtyä maakaasuun. Näin yhden laivatilauksen ympäristövaikutukset leviäisivät laajemminkin yhteiskuntaan.
Uuden ympäristöystävällisen autolautan rakentamiselle on tässä tärkeässä työssä myönnettävä suurin mahdollinen valtion ympäristötuki, joka voi parhaimmillaan nousta 30 miljoonaan euroon. Sen suurempaa ympäristötekoa ei Suomessa 30 miljoonalla eurolla voi tehdä.
Kolumni on julkaistu Varsinais-Suomen Uusi päivä -lehdessä 20.11.2010