Julkisuudessa on esitetty ruotsin kielen korvaamista venäjällä Itä-Suomessa. Keskustelu on sivuraiteilla. Ruotsin kielen opiskelusta ei tarvitse luopua venäjän kielen opiskelun mahdollistamiseksi. Kielten välinen vastakkainasettelu on keinotekoinen ja uhkaa vain kaventaa peruskoulun yleissivistävää opetusta.
Suomessa tarvitaan enemmän venäjän kielen osaajia, mutta venäjän opetusta ei ole riittävästi tarjolla. Suurien kaupunkien ulkopuolella lähes ainoana vaihtoehtona on opiskella pitkänä kielenä englantia. Vaihtoehtoja on lisättävä. Ilman aktiivisia toimia ei alueellinen tasa-arvo toteudu.
Venäjän opetusta pitkänä kielenä peruskoulussa on lisättävä. Kokeilukunnissa kaikille oppilaille voitaisiin tarjota mahdollisuus valita ensimmäiseksi vieraaksi A1-kieleksi venäjä peruskoulun kolmannelta luokalta lähtien. Itä-Suomen kuntien lisäksi kyseeseen tulisivat alueet, joissa on huomattavia matkailukohteita ja runsaasti venäläisiä turisteja. Tällaisia ovat Kaakkois-Suomen kuntien lisäksi pääkaupunkiseutu ja matkailukunnat Lapissa. Kokeilukuntiin on taattava lisäresurssit ja henkilökuntaa.
Venäjän opetuksen aktiivinen lisääminen ei merkitsisi pakko-venäjää. Sen sijaan nähtäisiin kuinka paljon ihmiset haluavat oikeasti venäjää opiskella. Pitkä venäjä ei myöskään korvaisi englannin kielen opiskelua, koska englannin voisi kokeilukunnissa aloittaa toisena vieraana kielenä hiukan nykyistä myöhemmin, peruskoulun viidennellä tai kahdeksannella luokalla.
Englannin voi hyvin aloittaa pari vuotta nykyistä myöhemmin, sillä lapset oppivat englantia nopeasti muutenkin jo olemalla normaalisti nyky-yhteiskunnassa mukana.
Olen tänään jättänyt eduskunnassa toimenpidealoitteen venäjän kielen saamiseksi pitkäksi kieleksi Itä-Suomen kunnissa.