Turussa opiskelijat kerääntyivät tänään Yliopistonkadun kävelykadulle mielenilmaukseen vaatimaan opintorahan sitomista indeksiin. Helsingissä mieltä osoitettiin eduskuntatalon portailla. Samaa vaatimusta opiskelijat ovat joutuneet esittämään vuodesta toiseen, ilman vastakaikua vallassa olevilta oikeistopuolueilta.
Opiskelijat tuntevat itsensä petetyiksi ja turhautuminen on ymmärrettävää. Hallitus on nyt toteuttamassa yhdessä sovitusta kompromissista opintotuen uudistamiseksi vain heikennykset, mutta parannukset jätetään toteuttamatta. Tosi reilua?
Opintotukea ei ole sidottu indeksiin, minkä vuoksi sen ostovoima on jäänyt reippaasti jälkeen yleisestä hinta- ja ansiokehityksestä. Parin vuoden takaisesta korotuksesta huolimatta opintorahan reaaliarvo on nykyisin pienempi kuin vuonna 1992.
Suurimmillaan opintotuen ostovoima oli Kelan mukaan lukuvuonna 1975-76. Tuolloin opintolainaa kannatti ottaa nykyistä enemmän, koska korkean inflaation ja valtion korkotuen vuoksi laina oli opiskelijalle hyvin edullista. Nykyisin opintolaina on markkinaehtoista.
Vasemmisto on esittänyt kaiken perusturvan nostamista 750 euroon. Myös opintorahaan olemme esittäneet tasokorotusta siten, että tavoitteena on sama 750 taso kuin muissakin etuuksissa. Turvattu toimeentulo nopeuttaisi monen opintoja ja edistäisi eri lähtökohdista olevien opiskelijoiden tasa-arvoa.
Opiskelijoiden toimeentulo on saatava kuntoon. Silloin myös opiskelijajärjestöt voisivat keskittyä muihin asioihin eivätkä joutuisi enää vuodesta toiseen vaatimaan perusoikeuksiaan.