Teollisuutemme ja sen edellyttämä vienti toimivat Euroopan laajuisella talousalueella. Työntekijöiden ja hyvinvointivaltion turvaksi tarvitaan rajat ylittävää päätöksentekoa ja yhteisiä sääntöjä. Tarvitaan eurooppalaisia minimitasoja palkkoihin, sosiaaliturvaan ja työehtoihin.
Vasemmiston on välttämätöntä olla mukana vaikuttamassa siihen, mihin suuntaan Euroopan unioni kehittyy.
Talouskriisi on taitettava elvyttävällä ja työpaikkoja luovalla politiikalla. Veroparatiisit on suljettava ja pankkitoimintaa säädeltävä. Harmaan talouden tehokkaaseen torjumiseen tarvitaan kaikkien EU-maiden yhteistyötä.
Meidän on pidettävä huoli siitä, etteivät EU:n minimitasot muutu maksimiksi. Suomessa on voitava jatkossakin päättää kansallisesti minimiä paremmista julkisista palveluista, ja siitä kuinka työelämän säännöt järjestetään.
Euroopan unioni on maailman suurin yhtenäinen talousmarkkina-alue, jonka ratkaisuilla on niin taloudessa, kauppapolitiikassa kuin ympäristösääntelyssäkin maailmanlaajuinen merkitys. EU:n toimet vaikuttavat kaikkialla työllisyyteen ja köyhyyteen, ympäristön tilaan, ihmisten työoloihin ja ihmisoikeuksiin.
Siksi on joskus välttämätöntä tarkastella asioita laajemmin kuin käpertymällä kansallisvaltion edun näkökulmaan. Uusia ääniä keskusteluun ovat tuoneet etenkin kansalaisjärjestöt ja kansalaisliikkeet. Niitä tarvitaan ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, ihmisoikeuksien puolustamisessa ja rauhan edistämisessä. Näitä ääniä toivoisi kuultavan nykyistä enemmän niin Suomessa kuin EU:ssa.
Olen vakuuttunut siitä, että nämä ajatukset saavat tukea myös suomalaisilta äänestäjiltä tulevissa EU-vaaleissa.
Puheenvuoro Vasemmiston puoluevaltuustossa 23.11.2013