Ulkomaisten opiskelijoiden hylkiminen haiskahtaa silkalta rasismilta

tammikuu 7, 2013 | Kategoria: blogi

Joukko kansanedustajia on jättänyt lakialoitteen lukukausimaksujen säätämisestä yliopistoissa ja korkeakouluissa EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta tuleville opiskelijoille.

Aloite on torjuttava. Sen läpimeno olisi sivistyneen ja tasa-arvoisen yhteiskuntakäsityksen vastainen ja jopa kansantaloudelle vahingollinen.

Yliopistojen ja korkeakoulujen tehtävänä on tieteen tekeminen ja sivistyksen jakaminen. Opintojen maksuttomuus takaa parhaiten sen, ettei ihmisen taloudellinen tausta ole esteenä opiskelulle. Näin kaikilla niillä, joilla on halua ja paloa tutkimukseen, voivat kouluttautua ja kehittää osaamistaan.

Maksuton koulutus on myös koko kansantaloudelle kannattava investointi. Pienen maan yliopistot eivät voi kilpailla maailman huippuyliopistojen kanssa resursseissa, ja siksi opintojen maksuttomuus on keskeinen keino houkutella osaajia Suomeen.

Arviolta puolet Suomessa opiskelleista ulkomaalaisista opiskelijoista jää tutkinnon jälkeen tänne asumaan. Suomeen työllistyvä korkeasti koulutettu ihminen maksaa koulutuksensa takaisin veroina muutamassa vuodessa.

Suomessa yliopistojen maksuttomuus ei ole vuosikymmenien aikana johtanut mihinkään mittavaan opiskelijaryntäykseen ja suurin kustannuksin. Päinvastoin, verrattuna moniin muihin maihin, edes opintojen maksuttomuus ei ole pystynyt houkuttelemaan ihmisiä Suomeen.

Koulutukseen on satsattava, sillä Suomen tulevaisuus on juuri osaamisessa, koulutuksessa ja korkean jalostusasteen tuotannossa – ei palkka-alessa.

Lukukausimaksuja perustellaan taloudellisilla seikoilla, mutta en mitenkään voi ymmärtää, kuinka huippuosaajien karkottaminen voisi palvella suomalaisten ja siten myös muun maailman kanssa kilpailemaan joutuvan elinkeinoelämän etua.

Lukukausimaksuista on huonoja kokemuksia muista Pohjoismaista, joissa ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden määrät ovat romahtaneet.

Maamme teollisuushistoria on täynnä ulkomailta tulleita pioneereja ja huippuosaajia. On koko yhteiskunnan, kansantalouden ja työpaikkojen etu varmistaa, että ulkomaalaisia osaajia saadaan myös tänne syrjäiseen Suomeen tulevaisuudessa.

Avainsanat: , , ,

aseet demokratia EU ihmisoikeudet julkiset palvelut kokoomus köyhyys lapset Nato rauha talous tasa-arvo terveys toimeentulo Turku turvallisuus työ työntekijät työttömät vasemmisto veronkierto veroparatiisit verotus YK ympäristö

Juttuarkisto

Haku

Vasemmistoliitto